Nieuws

GroenLinks wil partij voor de volgende generatie zijn: "Niet voor vervuilers en vertragers"

Lucas Brinkhuis, lijsttrekker GroenLinks Overijssel
Lucas Brinkhuis, lijsttrekker GroenLinks Overijssel © RTV Oost
Als jongere is hij een vreemde eend in de bijt, maar dat maakt hem niets uit. "Het is belangrijk dat jongeren worden gehoord. Laat zien wat je kan, dan word je zeker geaccepteerd", zegt Lucas Brinkhuis, lijsttrekker van GroenLinks Overijssel. "Wij willen laten zien dat wij een partij zijn voor de volgende generatie en voor de toekomst. Maar niet voor 'vervuilers en vertragers'."
In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart spreekt RTV Oost elke dag de lijsttrekker van een van de negentien deelnemende partijen aan de verkiezingen in Overijssel. De gesprekken worden verzameld in de podcast Het Verkiezingsverhoor. Vandaag GroenLinks-lijsttrekker Lucas Brinkman.
De 24-jarige Lucas Brinkhuis uit Schalkhaar is de jongste lijsttrekker van de Overijsselse partijen. Hij is al vier jaar Statenlid. Een auto heeft hij niet, reizen doet hij met de fiets en het openbaar vervoer. Zelfs zijn vakanties zijn met de trein. Zo ging hij onlangs naar Zuid-Spanje. "Je doet er wat langer over, anderhalve dag. Maar dan zie je tenminste nog iets van het landschap."
Met vervuilers en vertragers bedoelt Brinkhuis 'iedereen die er nu voor zorgt dat er veel schade is aan de natuur, het klimaat en het milieu en niet de wil heeft dat op te lossen'. "Er zijn heel veel mensen die wel stappen willen zetten en wat hulp nodig hebben. Die hulp willen we graag bieden. Maar wij zijn niet de partij voor de mensen die nu aan het vervuilen zijn en daar niets aan willen doen."
Dat er deze verkiezingen veel partijen zijn die juist willen vertragen als het gaat om stikstof- en duurzaamheidsdoelstellingen, vindt Brinkhuis 'heel dom'. "Vertragen zorgt er niet voor dat de problemen minder worden. Sterker nog, de problemen worden alleen maar groter. Het zorgt ervoor dat je later in een nog korter tijdsbestek alles moet verbeteren. Terwijl wij zeggen: je moet nu die radicale keuzes maken, nu kun je het nog een andere kant opsturen, want nu heb je nog een beetje tijd om het aan te sturen. Als je nog weer gaat vertragen, worden de problemen alleen maar groter."

Halveren veestapen geen doel

Het halveren van de veestapel is van GroenLinks 'geen absoluut doel'. "Wij vinden het heel erg belangrijk dat de natuurgebieden overeind blijven en willen de boeren helpen vergroenen, zodat die balans beter wordt. Want die is nu echt wel scheef. Dat betekent niet minder boeren, maar wel minder vee en minder uitstoot. Hoeveel, dat zal echt per plek bepaald moeten worden. En ik denk dat het helemaal niet helpt een absoluut aantal te noemen."
Brinkhuis vindt dat ook GroenLinks 'een boerenpartij' is. "Wij zien veel meer een maatschappelijke functie en niet zozeer een economische. Boeren moeten daar ook een goede vergoeding voor krijgen. En bij die maatschappelijke functie hoort ook dat bepaalde dingen niet kunnen, zoals bestrijdingsmiddelen. Die leveren maar een beetje extra op, maar veroorzaken wel veel schade."
Economische winst is volgens Brinkhuis 'niet het allerbelangrijkste'. "Onze wereld, aarde, natuur en klimaat is belangrijker. Dat wil niet zeggen dat mensen in armoede moeten leven. Dus ook boeren moeten een goed inkomen krijgen. Als overheid moeten wij op het moment dat de markt het laat afweten, aanvullend zijn."
Als het aan de partij ligt, komt er wel een einde aan de sierteelt. "Het kost enorm veel water en bestrijdingsmiddelen. Dat past gewoon niet meer bij een toekomst waar we natuurlijke systemen leidend willen hebben. Sierteelt kost veel van de natuur en wat ons betreft te veel om de opbrengt daarvan te verantwoorden."

Woningbouw niet in het groen

De enorme woningopgaaf waar Nederland en dus ook Overijssel voor staat, wordt als het aan GroenLinks ligt niet opgelost door woningen in het groen te bouwen. "Er zijn ontzettend veel lege plekken en half verloederde industriegebieden redelijk dicht bij binnensteden. Dat is bij uitstek de plek waar je zoveel mogelijk huizen moet bouwen. Woontorens in de buurt van stations en als het even kan, niet in het groen."
Een paar huizen in een weiland bij een dorp 'als het niet anders kan', is volgens Brinkhuis wel acceptabel. "Maar ga eerst kijken waar het kan binnen het bestaande gebied."
Duurzame energie levert geld op, dat geld moet ook in de omgeving terecht komen.
Lucas Brinkhuis, lijsttrekker GroenLinks Overijssel
Hoe hij de duurzaamheidsdoelstellingen wil halen, weet Brinkhuis wel. "Zonnepanelen op daken, zonneparken die goed in het landschap zijn aangepast en windmolens lijnen die al zijn aangelegd, zoals snelwegen."
Dat zonneparken niet direct mooi zijn voor het landschap, ziet Brinkhuis ook wel. "Maar je moet je ook wel bedenken dat de klimaatcrisis heel serieus is en dat we flinke stappen moeten maken. Ik heb ook de voorkeur voor zonnepanelen op dak en windenergie. Maar als we die klimaatdoelstellingen willen halen, zullen we ook die zonneparken moeten hebben. En die kun je op heel veel plekken wel goed inpassen, maar ik wil ook bereid zijn daar geld aan uit te geven. Duurzame energie levert geld op, dat geld moet ook in de omgeving terecht komen."

Paasvuren met mate

Ook aan cultuur wil GroenLinks meer geld uitgeven. "Wij zijn heel trots op de cultuur die wij in Oost-Nederland hebben. En dat mogen we nog meer uitdragen richting Den Haag. Maar we moeten ook bereid zijn daar als provincie meer aan uit te geven."
Paasvuren, ook onderdeel van de Overijsselse cultuur, mogen wat GroenLinks betreft blijven. "Maar wel met mate. Je hebt de hele gezellige dorpspaasvuren, die zijn heel goed voor de saamhorigheid. Die moeten zeker blijven. Je hebt ook de gigantische paasvuren, die enorme druk leggen op de natuur door de uitstoot. Daar moeten we wel vanaf. Op die plek kan best wel een kleinschalig paasvuur, maar dat groot, groter, grootst heeft zijn beste tijd wel gehad."
Den Haag moet niet kijken welke euro waar het meeste oplevert
Lucas Brinkhuis, lijsttrekker GroenLinks Overijssel
Om de afstand tussen Den Haag en Overijssel te verkleinen, wil Brinkhuis 'van elkaar leren'. "We mogen richting Den Haag laten zien wat we hier allemaal aan het doen zijn. Den Haag moet niet kijken welke euro waar het meeste oplevert, want dan kom je terecht in de gebieden waar als de meeste economische groei is. Een euro extra levert daar het meeste op. Ze moeten kijken waar de meeste kansen liggen op de langere termijn. En die liggen wat ons betreft ook in Overijssel."
Het Verkiezingsverhoor met Lucas Brinkhuis, lijsttrekker van GroenLinks Overijssel
GroenLinks kreeg bij de vorige verkiezingen, in 2019, bijna 9,5 procent van de stemmen (49.643), goed voor vijf zetels. Naast Brinkhuis zaten Kees Slingerland, Douwe Bouma, Rob Klein Bleumink en Vincent Wever in de Statenfractie.
Wil je meer verkiezingsnieuws, een stemwijzer invullen om te zien waar jij staat of de verkiezingsverhoren van andere lijsttrekkers zien? Ga dan naar www.rtvoost.nl/overijsselkiest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.