Nieuws

Oekraïense vluchteling vindt geluk in Almelose dansschool

Viktoriya tijdens het dansen
Viktoriya tijdens het dansen © Niels Wesselink
“Ik leef in pijn, omdat mijn land door een hel gaat.” De Oekraïense danseres Viktoriya Buznik vluchtte zo’n elf maanden geleden alleen van Kyiv naar Nederland. Ze verliet haar geboorteland zonder geld, vrijwel zonder kleding en zonder haar dansschoenen.
In Wierden wordt de danseres opgevangen door Marianne en Kees Benard. Geëmotioneerd vertelt Viktoriya over haar gastgezin. “Ik wist niet waar ik in Nederland kon dansen en zij hebben mij geholpen bij het vinden van een dansschool.”

Tranen

Dansen betekent veel voor haar, haar liefde ervoor begon op al op haar vijfde. Voordat de oorlog uitbrak danste ze al vijftien jaar ballroom en Latin, naast haar werk als HR manager. Momenteel werkt ze in de productie en heeft ze haar passie voor dansen kunnen oppakken.
“Ik herinner mij de eerste keer dat ik de dansschool InnerAll in Almelo binnenliep nog goed. De sfeer, de muziek en de dansende mensen. Het was een heel mooi moment”, zegt Viktoriya met tranen in haar ogen.
Oekraïense danseres

Prijzen

Het bleef niet bij dit moment. Ze spreekt andere dansers tijdens deze avond en vertelt over haar dansschoenen die zij heeft moeten achterlaten. De volgende keer dat Viktoriya de dansschool binnenloopt komt een van de dansers naar haar toe met nieuwe dansschoenen. “Dat iemand dit voor je doet ontroert mij. Hier ben ik heel dankbaar voor”, zegt ze. Op deze schoenen heeft ze nu al verschillende shows gedanst.
Viktoriya komt in contact met Vincent Veenbrink, winnaar van het NK ballroom in 2022, met wie ze medailles wint tijdens de Dutch Open Dance in Assen. Zij behalen deze resultaten op de onderdelen Tango en Waltz. Ook heeft ze samen met vier andere paren van de dansstudio mogen dansen tijdens shows van Andre Rieu. Ze traint elke week in de dansschool samen met haar dansvrienden.

Gelukkig

“Ik voel heel veel support van de Nederlanders”, zegt de danseres. Terwijl ze danst verdwijnt de oorlog naar de achtergrond. Ze maakt zich zorgen om haar vrienden en familie die nog in Oekraïne wonen, maar voelt zich gelukkig wanneer ze danst.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.