Nieuws

CDA wil verbinding zoeken: "Stop met uitvergroten verschillen"

Rick Brink, lijsttrekker CDA Overijssel
Rick Brink, lijsttrekker CDA Overijssel © RTV Oost
'Zoek naar wat ons verbindt en stop met het uitvergroten van onze verschillen', dat is wat het CDA Overijssel betreft wat er moet gebeuren. "Ons verkiezingsprogramma heet niet voor niets 'Minder ik, meer wij'. Ieder mens telt in Overijssel. Ik vind echt dat we moeten leren dat ieder mens anders is, maar wel gelijkwaardig", zegt CDA-lijsttrekker Rick Brink, die niets en niemand wil uitsluiten.
In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart spreekt RTV Oost elke dag de lijsttrekker van een van de negentien deelnemende partijen aan de verkiezingen in Overijssel. De gesprekken worden verzameld in de podcast Het Verkiezingsverhoor. Vandaag CDA-lijsttrekker Rick Brink.
Rick Brink uit Hardenberg studeerde bedrijfsadministratie en Management, Economie en Recht en ging de zakelijke dienstverlening in. Daarnaast was hij raadslid in Hardenberg en in 2019 won hij een baan als Minister van Gehandicaptenzaken bij KRO-NCRV. In die functie was hij de belangenbehartiger voor de circa twee miljoen mensen met een beperking. En dat doet hij nu nog steeds bij Stichting Studeren & Werken Op Maat en als adviseur inclusiviteit.
Brink ziet verharding van de samenleving en is daar van geschrokken. "Ons verkiezingsprogramma heet niet voor niets 'Minder ik, meer wij'. Ieder mens telt in Overijssel. Ik vind echt dat we moeten leren dat ieder mens anders is, maar wel gelijkwaardig. Dat is waar wij als CDA voor staan. Meer noaberschap en meer begrip hebben voor elkaar. We moeten minder onze verschillen uitvergroten en meer kijken waar onze verbinding zit. Als we de grote problemen willen oplossen, helpt het niet tegenover elkaar te staan. Dan moet je naast elkaar staan en vooral de problemen die we hebben aanpakken en ermee aan de slag gaan."
Het Verkiezingsverhoor met Rick Brink, lijsttrekker CDA Overijssel
Die verharding is mogelijk ook te zien in de uitslag van de verkiezingen. "Als je geen absolute meerderheid hebt, zal je altijd water bij de wijn moeten doen. Ik ben oprecht benieuwd hoe dat gaat. Dat geldt voor het CDA, maar bijvoorbeeld ook de VVD en de BoerBurgerBeweging. Die zullen moeten schipperen om een provinciebestuur te vormen. We hebben altijd een provinciebestuur gehad dat vooruit wilde en stap harder liep dan wat Den Haag van ons vroeg. En ik hoop wel dat we dat houden, want mensen in Overijssel hebben een hekel aan gedoe."

Samenwerking met BBB

Dat de BBB en het CDA om dezelfde kiezers strijden, betekent volgens Brink dat de partijen prima samen op kunnen trekken na de verkiezingen. "Dat is helemaal niet ondenkbaar. De BoerBurgerBeweging en het CDA willen allebei hetzelfde, dat is een goede toekomst voor het platteland en een sterke stad. En de verschillen tussen de BBB en het CDA zijn niet zo groot als de media wel eens doen veronderstellen."
Stop even met die discussie en laten we gewoon aan de slag gaan.
Rick Brink, lijsttrekker CDA Overijssel over de stikstofcrisis
"Wat ik wel merk, is dat de BBB nog iets te veel blijft hangen in modellen en berekeningen. Wij als CDA zeggen: wetenschap gaat altijd over arbitrage, daar kun je altijd over discussiëren. Sterker nog: de wetenschap gedijt daarop. We hebben ook rentmeesters paragraaf 'We zullen de aarde beter moeten doorgeven dan dat we hem ontvangen hebben'. Dus we moeten wel aan de slag. We moeten perspectief bieden aan de boeren. Dat moet vooral vanuit Den Haag komen. Maar stop even met die discussie en laten we gewoon aan de slag gaan."

Aanpak stikstof

Dat Overijssel klaar is om het stikstofprobleem te lijf te gaan, maar moet wachten op Den Haag, frustreert Brink. "Wat ik belangrijk vind, is dat we de dingen in de juiste volgorde doen en dat we ze realistisch oppakken. Ik heb meerdere keren mijn landelijke fractie daar scherp op gehouden en dat zal ik ook blijven doen. 2030 gaan we niet halen, daar moet je niet aan vasthouden. Maar dat staat overigens ook niet in de wet. Wat ik belangrijker vind, en dat zeg ik ook tegen Den Haag, geef die boeren nou duidelijke doelstellingen mee. Regel dat nou en stop nou eens met de discussie over de kalender, stop nou eens met het gediscussieer over geld en ga met elkaar aan de slag. Wij zijn er in Overijssel klaar voor, alleen Den Haag moet leveren."
In Den Haag snappen hoe het is om te leven in een provincie als Overijssel, is niet altijd een makkelijke combinatie
CDA-lijsttrekker Rick Brink over de kloof tussen Den Haag en de provincies
"Ik heb meerdere keren tegen 'Den Haag' gezegd: 'Overijssel is een plattelandsgemeente. De dingen die jullie in Den Haag bedenken, sluiten niet aan bij hoe wij realistisch met elkaar willen samenleven. Die kloof hebben wij met elkaar te dichten."

Realistische volgorde

Dat er iets moet gebeuren, vindt Brink ook. "Maar wel in een realistische volgorde. Als je mensen wil meekrijgen in een verandering, moet je eerst draagkracht creëren. En dan ga je doelen realiseren. We hebben het over de woningbouw, maar als ik kijk naar bijvoorbeeld gevaarlijke wegen zoals de N35 en N36. Dat geld ligt klaar, maar we zijn nog gestart omdat we een stikstofprobleem hebben."
Boeren willen volgens Brink wel. "Alleen dan moet je ze wel meenemen. Je hebt altijd wel een deel boeren dat zegt dat ze willen blijven doen wat ze nu doen. Daar is in principe ook ruimte voor, want een derde van de landbouwgrond in Overijssel blijft beschikbaar voor de traditionele agrarische sector. Er zullen ook boeren verdwijnen omdat ze geen bedrijfsopvolging hebben. Zonder stoppers geen ruimte voor de blijvers. Er gebeurt heel veel, daar ontstaan wel draagvlak. En we hebben de meest innovatieve agrarische sector van de wereld. We hebben goede instrumenten in handen om dat te doen. Maar duidelijkheid en realisme, daar begint het mee."

Plattelandspact

De omgekeerde vlaggen hoopt Brink weer snel om te draaien in de Nederlandse driekleur. Dat wil hij doen met het plattelandspact.
"Dat we aan tafel gaan zitten met boeren, natuurorganisaties en mensen die de sociale samenleving dragen om te kijken hoe we kunnen werken aan een leefbaar platteland, een toekomstbestendig agrarisch Overijssel en een goede samenleving voor iedereen. Want wij zien als CDA, en daar komen die vlaggen ook voor een deel vandaan, dat we bezig zijn met het uitvergroten van verschillen en te weinig oor en oog hebben voor de mening van elkaar. En daar is een gesprek voor nodig om die kloof te overbruggen."

Meer dan een plattelandspartij

Het CDA is volgens Brink 'meer dan een plattelandspartij'. "We zijn er voor iedereen. We zijn dankbaar en trots en blij met onze agrarische sector, maar er wonen wel meer mensen. Wat wij willen doen in de stad, is het realiseren van meer ontmoetingsplekken voor ouderen en jongeren. De beeldbepalende evenementen willen we wat groter maken, zodat iedereen er van kan genieten. Denk aan Deventer op Stelten en het Bevrijdingsfestival in Zwolle. Dat soort evenementen vinden we heel belangrijk om de samenleving te versterken."
Ook de woningbouw is belangrijk. En bouwen in het groen is wat het CDA betreft een optie. "Waar je wel voor moet oppassen, is dat je niet de stad richting het platteland verplaatst. We zijn zuinig op ons platteland en buitengebied. Maar daarbinnen mag het gezin uiteraard zelf kiezen waar het gaat wonen. Mensen moeten zelf die keuze kunnen maken. Wat ik wel belangrijk vind, is dat er een woningaanbod voor iedereen is, dus ook in het dorp."

Windenergie als er draagvlak is

Om energie op te wekken, pleit het CDA voor windenergie, mits er draagvlak is. Toch wil Brink dat de provincie ingrijpt als gemeenten er samen niet uitkomen. "Met alleen zonne-energie komen we er niet. Eigenlijk willen we ook geen zonnepanelen op landbouwgrond. Landbouwgrond is bedoeld om monden te voeden, niet om energie op te wekken. Dus je hebt andere energiebronnen nodig."
Brink vervolgt: "Het is te makkelijk om te zeggen 'wij willen geen windmolens'. Wij willen ze ook niet overal, maar wel op bepaalde plekken in Overijssel."
Het CDA is in Overijssel al jaren de grootste partij. Wel is het aantal zetels de afgelopen perioden afgenomen. In 2003 had de partij nog 24 zetels. Bij de laatste verkiezingen in 2019 behaalde de partij negen zetels. De afgelopen jaren waren Eddy van Hijum (sinds 2011) en Roy de Witte (sinds 2019) gedeputeerde. In de Provinciale Staten zaten Ben Eshuis, Jerry Blekkenhorst, Jeroen Piksen, Susan Faal-Takak, Wim Duitman, Bart van Moorsel, Marieke Blom, Jacob Spiker en Douwe Prinsse.
Wil je meer verkiezingsnieuws, een stemwijzer invullen om te zien waar jij staat of de verkiezingsverhoren van andere lijsttrekkers zien? Ga dan naar www.rtvoost.nl/overijsselkiest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.