Nieuws

Derbykoorts grijpt om zich heen in Salland: Rohda Raalte - Heino prachtig amateur-affiche

Sportpark Tijenraan in Raalte waar zaterdag de derby Rohda Raalte - VV Heino op het programma staat.
Sportpark Tijenraan in Raalte waar zaterdag de derby Rohda Raalte - VV Heino op het programma staat. © RTV Oost / Bart Kieft
Het is reclame voor het amateurvoetbal. De derby in de Vierde Divisie A Zondag tussen Rohda Raalte en VV Heino trekt zaterdagavond vele honderden toeschouwers naar sportpark Tijenraan in Raalte. "Deze derby's zijn het allermooiste in het amateurvoetbal, hier doe je het voor", zegt voorzitter Han Reinders van Rohda.
Op het Raalter sportpark wordt op vrijdag alles langzaam in gereedheid gebracht om de grote Sallandse derby goed te laten verlopen. Draaiboeken worden uit de kast gehaald en de voorzitter komt even kijken of alles op rolletjes loopt. "We gaan dit weer met heel veel mensen organiseren", aldus de voorzitter.

Leuke duels en nadien een borreltje

Zo staat er voorafgaand aan de wedstrijd onder meer een ontmoeting tussen de Vrienden van Rohda en de Vrienden van VV Heino op het programma in de kantine op het sportpark. "Alles gaat in een prima verstandhouding met elkaar. In de kantine is het gezellig, op het veld zijn er leuke duels en nadien drinken we een borreltje met elkaar in een prima sfeer."
Bij Rohda Raalte en VV Heino loopt de spanning op voor de Grote Sallandse Derby
Daarbij zal het veld in Raalte omzoomd zijn door honderden toeschouwers van beide clubs. Een schril contrast met sommige andere wedstrijden die beide ploegen in de Vierde Divisie Zondag spelen. Han Reinders: "We moeten nu soms 160 kilometer reizen voor een wedstrijd en dan staan er 50 mensen langs de kant. Dat is niet zoals amateurvoetbal bedoeld is volgens mij."

Optimisme in Heino

Op de ranglijst staat Rohda op de vijfde plek, met nog titelkansen. Heino staat dertiende en heeft de punten hard nodig in de strijd tegen degradatie. In Heino is er volop optimisme over een goed resultaat. De teneur in de Heinose kantine op vrijdagochtend, wordt door een veteraan als volgt verwoord: "Rohda tegen Heino is toch een beetje de grote broer tegen de kleine broer. Zo leeft dat zeker nog in Heino, omdat Rohda altijd de grotere club is geweest. Maar nu voelt Rohda enige benauwdheid, omdat Heino dichterbij komt."
De wedstrijd in Raalte, die altijd gepaard gaat met veel sfeeracties van het publiek, begint zaterdagavond om 19.00 uur. Zondagavond is een samenvatting te zien in De Oosttribune vanaf 20.30 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.