nieuws

HOP: "Gemeente Hellendoorn heeft een privacy-probleem"

Hellendoorns Onafhankelijke Partij (HOP) zet vraagtekens bij de veiligheid van de gemeentelijke website. Zij krijgen bijval van privacy-deskundige Brenno de Winter. Hij stelt dat de gemeente Hellendoorn de privacy in de huidige situatie niet kan waarborgen.
Lokale partij HOP heeft vragen gesteld aan de burgemeester over de privacy gevoeligheid van de gemeentelijke websites. Naar aanleiding van een 'slordigheidje' waarbij privé gegevens van burgers vrij op internet kwamen ging HOP op onderzoek uit.

Amerika

Het blijkt dat de gemeente Hellendoorn haar domeinnaam heeft ondergebracht bij Virtu dat via Muze, een bedrijf uit Enschede, is gehost. Virtu is een aantal jaar geleden overgenomen door Equinix, een Amerikaans bedrijf. Hierdoor zou het kunnen zijn dat de Verenigde Staten, in het kader van de Patriot Act, informatie opeist voor onderzoek.
De burgemeester zegt dat de website die aan de domeinnaam gelinkt is alleen openbare informatie bevat en dat er geen reden tot ongerustheid is. "Privacy gevoelige data-opslag of verwerking bij een bedrijf dat in Amerikaanse handen is, is niet van toepassing", schrijft Raven aan HOP.

DigiD

Bij het digitaal loket, ook onderdeel van www.hellendoorn.nl, staan wel persoonsgegevens maar die zijn alleen via DigiD opvraagbaar. Dit loket wordt gehost door een bedrijf dat onderdeel is van de gemeente Enschede en voldoet aan alle normen.
Maar, laat privacy deskundige Brenno de Winter aan 'Binnenlands Bestuur' weten, niet alles wordt door het digitaal loket via DigiD afgehandeld. Het maken van een afspraak gaat buitenom en daar worden allerlei privégegevens gevraagd, zoals namen, telefoonnummers evenals een toelichting.

Zorgwekkend?

Privacy-gevoelige informatie dus. De gemeente schrijft in haar antwoord aan HOP zich geen zorgen te maken want dat email verkeer wordt afgehandeld via GemNet, een landelijk netwerk voor lokale overheden.
Brenno de Winter laat aan RTV Oost weten dat de situatie wel degelijk zorgwekkend is. Zo loopt de mail van de gemeente Hellendoorn via GemNet, die volgens De Winter een server gebruikt van het Amerikaanse bedrijf Symantec.
"Met de kennis van nu weten we wat met dit soort informatie gebeurt. Er ligt een mogelijkheid om informatie te vorderen. Wie zo'n vordering (National Security Letter) krijgt, moet dat geheimhouden. Ergo: het bedrijf kan zeggen dat er niets aan de hand is, maar die persoon is of aan geheimhouding gebonden of weet niet eens dat een tap speelt. Ik vrees dat deze burgemeester niet begrijpt hoe de realiteit in elkaar steekt".

Hellendoorns Onafhankelijke Partij

HOP gaat zich dit weekend buigen over het antwoord van de burgemeester en wil de onderste steen boven krijgen. "Of de burgemeester weet het wel en houdt ons dom, of ze weet het echt niet, en dat is misschien nog veel kwalijker", aldus Henri Geugies van HOP. The Patriot Act is overigens op 1 juni j.l. stopgezet door de Amerikaanse senaat. Over verlenging van de Patriot Act wordt nog gepraat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.