Nieuws

Landelijke Sterrenkijkdagen: 'Mensen bewust maken van wat er boven hen zit'

Bezoekers in Cosmos Sterrenwacht Lattrop
Bezoekers in Cosmos Sterrenwacht Lattrop © Niels Wesselink
“Met een laser ging iemand aanwijzen welke sterren we zagen”, zegt jonge bezoeker Jens enthousiast. Tijdens de Nationale Sterrenkijkdagen draait het om het ontdekken en beleven van de sterrenhemel boven Nederland. Sterrenwachten zetten dit weekend hun deuren open voor bezoekers, zo ook de sterrenwacht in Lattrop.
“We willen mensen bewust maken van wat je boven je ziet”, zegt Pieter Boom, bestuurslid Cosmos Sterrenwacht Latrrop. De bezoekers worden hier ondergedompeld in de wereld van sterren en planeten.
Vrijwilligers van de sterrenwacht vertellen over het heelal en zorgen ervoor dat bezoekers door telescopen de maan en sterren kunnen bewonderen. Hiervoor moet de lucht helder zijn en daar spande het om toen de bezoekers de sterrenwacht binnen stroomden.
Sterrenkijkdagen in Lattrop
“We hebben geluk, het is opgeklaard dus we installeren snel de telescopen”, vertelt een van de vrijwilligers. Jens heeft door de lens van een van de telescopen kunnen kijken. “Ik vond het heel leuk. Met een telescoop mocht ik naar de maan kijken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.