nieuws

Hardenberger Jaap Haartsen is een nerd en is er trots op

De nerds rukken op; in Overijssel zijn er volgens het weekblad Vrij Nederland maar liefst tien te vinden. Bijna allemaal betrokken bij de Universiteit Twente. Hardenberger Jaap Haartsen, de uitvinder van Bluetooth, was jurylid en beoordeelde de 101 door Vrij Nederland benoemde nerds.
Jaap Haartsen ontwikkelde 20 jaar geleden, in dienst van Ericsson, het communicatiesysteem Bluetooth. Het werd al snel een overweldigend succes en is tegenwoordig in miljarden apparaten te vinden. Rijk werd Haartsen er niet van. Hij was in dienst van Ericsson en omdat Ericsson wilde dat het systeem een wereldwijde norm werd, kregen ook andere bedrijven vrijelijk toegang tot de technologie.
Jaap Haartsen richtte in 2010 Tonalite op, nadat SonyEricsson de locatie in Emmen had gesloten. Met 30 werknemers richtte Haartsen zich op ontwikkeling en productie van kleine hoofdtelefoons, die uiteraard via Bleutooth communiceerden met bijvoorbeeld mobiele telefoon of laptop. In 2012 werd Tonalite overgenomen door het Amerikaanse Plantronics, waardoor de hoofdtelefoons nu overal ter wereld te koop zijn.
Haartsen legt in het economisch radio-programma PuntKomma uit waarom nerds belangrijk zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.