nieuws

IJhorst brengt generaties met elkaar in contact met spelmiddag

Een tachtiger die tafelvoetbalt met een tiener. Een oma die een potje darts speelt met een kind van 8. In IJhorst bundelen jong en oud de krachten om met elkaar in contact te komen en de leefbaarheid een impuls te geven. Vrijdagmiddag was er een spelmiddag voor tieners, basisschoolkinderen en senioren in gebouw De Poele.
Het 1200 inwoners tellende dorpje op de grens van Overijssel en Drenthe is klein, er zijn weinig voorzieningen en het vergrijst. Als je niet uitkijkt, leven jong en oud langs elkaar heen. De Stichting Welzijn Ouderen, de Dorpsraad IJhorst, obs De Iekmulder en het jongerenwerk bundelen daarom de krachten. Alle generaties in het dorp moeten met elkaar in contact komen.

Activiteiten voor jong en oud

Het werkt. Al eerder was er een activiteit voor jong en oud. Eind maart bakten leerlingen van de plaatselijke basisschool pannenkoeken voor hun grootouders en buren. Ze hadden speciaal een restaurant gemaakt in de gemeenschapsruimte. Ook dit was een succes.
Sjoelen, tafelvoetbal, rummikub, biljarten en lekker kletsen. Zeventigers, tachtigers en tieners vermaken zich vrijdagmiddag met elkaar. Ook een groot deel van de basisschooljeugd van de groepen 7 en 8 van obs De Iekmulder is aanwezig. Iedereen is het erover eens: het is heel gezellig. Hoewel het leeftijdsverschil tientallen jaren is, verschillen de bezoekers niet zoveel van elkaar.

In contact komen

"Het doel is heel simpel: in contact komen met elkaar", zegt de 16-jarige Beau van der Veldt. Roelof Esinge (76) beaamt dit. "Als je wat van de grond wilt krijgen, moet je er wat voor doen. Dat proberen wij hier in IJhorst." Hendrika Stapel-Reinds (84) kijkt naar wat jonge meiden. "Daar moeten we het wel van hebben in de toekomst." Even later kletst ze met Manon Gruppen (8). "Oh, jij woont daar. Dan ken ik je buurman wel."
Iedereen betaalt een euro en daarvoor is er koffie, thee, fris en kroketten. Het is een geslaagde middag. "Boven verwachting", vindt ook ouderenwerkster in Staphorst Sija Bal. "Dit najaar doen we het weer. Waarschijnlijk in de basisschool."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.