Nieuws

Klimaatactivisten uit Olst kregen terecht gebiedsverbod: "Gevoel van willekeur"

Bij het klimaatprotest op de Utrechtsebaan in januari werden 768 mensen aangehouden
Bij het klimaatprotest op de Utrechtsebaan in januari werden 768 mensen aangehouden © ANP
Twee klimaatactivisten uit Olst hebben van het Openbaar Ministerie terecht een gebiedsverbod opgelegd gekregen voor de Utrechtsebaan van de A12 in Den Haag. Dat heeft de rechtbank in Den Haag geoordeeld. "Ik ben echt woedend", aldus Tessel Hofstede.
Samen met drie andere aangehouden activisten van Extinction Rebellion is hen volgens de rechtbank het gebiedsverbod terecht opgelegd gekregen, omdat zij eerder al hadden opgeroepen tot andere blokkades van de snelweg. Die waren er ook al geweest.

Verstoren openbare orde

Drie andere klimaatactivisten hadden onterecht de sanctie opgelegd gekregen, zegt de rechtbank. Die drie hadden alleen opgeroepen tot een blokkade, maar die had nog niet plaatsgevonden toen zij een gebiedsverbod kregen.
Het alleen oproepen tot een blokkade van de A12 is geen ernstige verstoring van de openbare orde, oordeelt de rechtbank. Die blokkade zelf is dat wel.
Hieronder de reactie van Paul Hendriksen, klimaatactivist, op het nieuws dat het gebiedsverbod blijft staan.
Extinction rebellion activisten balen van uitspraak van de rechter over gebiedsverbod

Willekeur

"Ik ben zo teleurgesteld dat mijn demonstratierecht mij wordt afgenomen," zegt Hostede. Samen met plaatsgenoot Paul Hendriksen is ze één van de vijf activisten die terecht een gebiedsgebod kregen opgelegd. Hendriksen begrijpt niet waarom een gebiedsverbod is opgelegd, terwijl het gaat over het oproepen tot actie. "Verbied mij dan om twitter te gebruiken."
"Ik heb het gevoel dat er willekeur is. Er zijn veel mensen die hebben opgeroepen tot deze blokkades en dan krijgen alleen wij een gebiedsverbod."

Gebiedsverboden

Bij het klimaatprotest op de Utrechtsebaan in januari werden 768 mensen aangehouden. Extinction Rebellion had opgeroepen om naar Den Haag te komen om te protesteren tegen de overheidssubsidie van meer dan 17 miljard euro voor fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas. Het OM vond dat opruiing, hield bijna 770 activisten aan en legde acht gebiedsverboden op.
Vanwege het protest was de Utrechtsebaan urenlang dicht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.