nieuws

Zorginstelling Saxenburgh Groep Hardenberg draait opnieuw verlies

Röpcke-Zweers ziekenhuis in Hardenberg
Röpcke-Zweers ziekenhuis in Hardenberg
Zorginstelling Saxenburgh Groep in Hardenberg heeft vorig jaar 1,8 miljoen euro verlies gedraaid. Dat blijkt uit de onlangs verschenen jaarrekening. In 2013 boekte de instelling al een verlies van 4,6 miljoen, meldt RTLZ.
Door de verliezen is de vermogenspositie van Saxenburgh, dat bestaat uit een ziekenhuis in Hardenberg en enkele bejaardenhuizen in de regio, aanzienlijk verzwakt. De solvabiliteit halveerde in twee jaar ruimschoots, tot een heel magere 5 procent.
Uit de jaarstukken blijkt dat de Overijsselse zorginstelling van huisbank ABN Amro de komende jaren minstens 2 miljoen euro winst per jaar moet maken. Zo moet de solvabiliteit van de bank binnen vijf jaar weer worden opgekrikt naar 15 tot 20 procent.

Banen worden geschrapt

Daarvoor wil Saxenburgh jaarlijks 10 miljoen euro besparen. Zo’n 100 voltijdsbanen worden geschrapt, bovenop de 150 die vorig jaar al verdwenen. De instelling telde begin dit jaar 1200 voltijdsbanen, wat neerkomt op bijna 2000 werknemers. Onlangs schoof de zorginstelling daarbij de vakbonden aan de kant. In het jaarverslag schrijft bestuursvoorzitter Henri Janssen dat hij zich geen slepende onderhandelingen met de bonden kan veroorloven.
Uit de jaarrekening blijkt ook dat Saxenburgh begin dit jaar een nieuwe, strengere kredietovereenkomst met ABN Amro sloot. De zorginstelling kan daarbij miljoenen minder lenen, maar betaalt meer rente en heeft meer zekerheden in onderpand moeten geven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.