Nieuws

Subsidie op je rieten dak, maar alleen als het riet uit China komt

Rietteler Wout van de Belt haalt zijn oogst door de machine.
Rietteler Wout van de Belt haalt zijn oogst door de machine. © Harry Hol
Wie zijn dak met riet laat bedekken, krijgt subsidie als hij Chinees riet gebruikt. Diezelfde subsidie geldt niet voor riet van Nederlandse oogst. Dat is een doorn in het oog van riettelers in de Kop van Overijssel. Een gebied waar traditiegetrouw veel riet wordt geteeld.
Riet voor op de daken is een typisch Nederlands gezicht. Hoewel er zeker een boel riet in Nederland geproduceerd wordt, komt een groot deel uit China. Wat is er aan de hand met het Nederlandse riet?

Subsidie

Volgens rietteler Wout van de Belt uit Belt-Schutsloot heeft dat met subsidie te maken. "Er is een subsidieregeling aangevraagd door een importeur van Chinees riet en daardoor krijgt iemand die zijn dak daarmee bedekt dertig euro subsidie per vierkante meter. Maar die subsidie geldt niet als het riet uit Nederland komt."
Het is de wereld op zijn kop, vindt Van de Belt. "Het is niet aangevraagd voor riet in het algemeen, maar specifiek alleen voor Chinees riet." Je kunt wel raden, voorspelt hij, wat er gebeurt wanneer een rietdekker bij een klant komt en zeg dat die klant dertig euro per vierkante meter subsidie kan krijgen als hij kiest voor Chinees riet. "Die klant kiest nooit meer voor Nederlands riet."
Rietteler Wout van de Belt maakt zich zorgen over subsidie op Chinees riet.

Container

Het is overigens niet zo dat Nederland zelf voldoende riet kan produceren. Import uit China is nodig. Maar volgens van de Belt is het heel vreemd dat juist een product van eigen bodem buiten de subsidieregeling valt. "Dat Chinese riet ligt acht weken in een container op een boot. Dat is natuurlijk totaal niet milieuvriendelijk. En dat wordt gesubsidieerd. Ik kan het gewoon niet begrijpen."
Volgens de Nederlandse Federatie van Rietdekkers is Chinees riet al voorzien van een bepaalde certificering die aangeeft hoe isolerend het materiaal is. Voor Nederlands riet is die certificering er nog niet. "Het heeft niet met kwaliteit te maken. De Nederlandse Federatie van Rietddekkers heeft zelf een boek geschreven waarin ze stellen dat Nederlands riet de beste kwaliteit is, op de voet gevolgd door Chinees riet."

Oplossing?

Van de Belt stelt dat het "een kardinale fout van de overheid" is dat de regeling nu alleen voor de import geldt. "De oplossing is simpel: de subsidie moet voor alle riet gelden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.