Betaald voetbal

De Oosttribune Podcast: "Ron Jans moet juist níét ingrijpen bij FC Twente"

Het vraagstuk voor FC Twente-trainer Ron Jans deze week: wijzigingen doorvoeren, of juist niet?
Het vraagstuk voor FC Twente-trainer Ron Jans deze week: wijzigingen doorvoeren, of juist niet? © ANP
Ron Jans laat er geen gras over groeien: FC Twente moet alle zeilen bijzetten om het tij te keren. Tot een maand geleden was het een fantastisch seizoen voor de Enschedese club, maar van die hosannastemming is weinig meer over. Voor Go Ahead Eagles waren de druiven zuur na een last minute-gelijkspel aan de Oude Meerdijk en Heracles liet onder aanvoering van Samuel Armenteros geen spaan heel van Telstar. Kortom, aan gespreksstof geen gebrek in De Oosttribune Podcast.
Een sportieve crisis dreigt voor FC Twente. Van de laatste zes competitieduels werd er slechts eentje omgezet in een driepunter. Op bezoek bij PSV deden de Tukkers niet eens veel onder voor de Eindhovenaren, maar drie zwakke defensieve momenten vormden de basis van de 3-1 nederlaag.

Werkweigering

"Als je Brenet terug ziet wandelen bij de 1-0 van Fabio Silva. Je kunt het niet eens joggen noemen. Het is nog erger dan dat. Gewoon wandelend. Echt fnuikend om te zien", zegt verslaggever Tijmen van Wissing over de 'werkweigering' van de rechtsback. "En dan maakt-ie tegen Volendam zo'n wereldgoal. Wat een snoeshaan is het toch ook."

Ingrijpen?

Tegen PSV wisselde Jans zijn volledige rechterflank. Na een uur voetbal moesten zowel Brenet als vleugelaanvaller Vaclav Cerny het veld ruimen. "Jans heeft echt wel uitgehaald naar zijn spelers. Hij heeft laten weten wellicht in te willen grijpen. Maar wie moeten er dan in? Zo heel veel smaken zijn er voor Jans nou ook weer niet."
Besluiter hieronder aflevering 151 van De Oosttribune Podcast met voetbalverslaggevers Tijmen van Wissing en Nico Wantia.

Nachtkaars

Een maand terug werd er in De Grolsch Veste nog gedroomd van een topklassering. Die droom is inmiddels wel uiteengespat. "Het seizoen gaat als een nachtkaars uit, de band loopt leeg. We hebben het allemaal gehoord. Heeft het dan te maken met Jans, die zijn vertrek al heeft aangekondigd? Ik geloof daar niet zo heel erg in."
Een ticket voor de play-offs om Europees voetbal lijkt het hoogst haalbare voor FC Twente. "Daar moet je nu dus nog drie maanden naar toewerken", vult collega Nico Wantia aan. "En dan moet je ze ook nog eens winnen om Europa in te mogen."
Joshua Brenet had een negatieve hoofdrol tegen PSV
Joshua Brenet had een negatieve hoofdrol tegen PSV © ANP

Falende Kamphuis

In Emmen liet Go Ahead Eagles (2-2) twee erg dure punten liggen. Al mag men in Deventer ook met een priemende vinger naar scheidsrechter Jochem Kamphuis wijzen. Go Ahead Eagles kreeg een wel heel goedkope strafschop tegen.
"Dit is editie 151 van onze podcast en volgens mij hebben we het iedere week nog over Kamphuis gehad", stelt Van Wissing. "Wanneer gaat scheidsrechtersbaas Van Egmond nou eens inzien dat dit niet meer kan? Fouten maken hoort erbij, maar die Kamphuis is zo ontzettend slecht."

Rechtervoetje

Toch mag Go Ahead Eagles zichzelf ook het een en ander kwalijk nemen. In de slotminuut kreeg Diemers alle tijd en ruimte om de bal 'erin te pompen', waarna Romeny voor de gelijkmaker zorgde. "Je hoeft op dat moment alleen maar dat rechtervoetje van Diemers af te dekken. Hoe laks Markelo dat vervolgens dan doet... Dit had echt niet gehoeven."
Go Ahead Eagles kreeg bij FC Emmen een discutabele penalty tegen
Go Ahead Eagles kreeg bij FC Emmen een discutabele penalty tegen © ANP

Pingpongballongen

De galavoorstelling van Samuel Armenteros verdient louter lof. Als invaller maakte de geroutineerde spits een hattrick in de zevenklapper tegen Telstar. "En dat met pingpongballongen", klinkt het verrassend uit de mond van Wantia. "Dat is een Zweedse uitdrukking blijkbaar. Het betekent dat je erg weinig lucht hebt, doordat Armenteros een erg korte warming-up moest doen."
Samuel Armenteros viert zijn hattrick tegen Telstar
Samuel Armenteros viert zijn hattrick tegen Telstar © Orange Pictures
Dat Armenteros al na een halfuur binnen de lijn werd gebracht door trainer John Lammers had alles te maken met het onberekenbare gedrag van ploeggenoot Antonio Satriano. De Italiaanse 'vuurvreter' werd al binnen een paar minuten op de bon geslingerd nadat hij onbesuisd doorliep op Telstar-doelman Koeman.

Probleemkind Satriano

"Hij is in het veld gewoon een idioot. Zelfs scheidsrechter Perez waarschuwde al: wissel die jongen nou, voordat hij een tweede gele kaart van mij krijgt. Bij Heracles zitten ze echt in hun maag met Satriano, die amper Engels spreekt. Ze kunnen hem dus niet duidelijk maken dat hij zich misdraagt. Hij heeft tegen Telstar letterlijk meer tegenstanders geschopt dan ballen geraakt. Het was dan ook een gouden wissel van Lammers."
De gouden zet van Lammers: Satriano moet het veld ruimen voor Armenteros
De gouden zet van Lammers: Satriano moet het veld ruimen voor Armenteros © Orange Pictures

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.