Nieuws

Kunstenares Maudy Alferink maakte voor De Nieuwe Vermeer een reis door de tijd

Maudy Alferink verovert de wereld met haar schilderijen
Maudy Alferink verovert de wereld met haar schilderijen © RTV Oost
Ze is net terug uit de Verenigde Staten, heeft nog wat last van een jetlag. Het zijn drukke tijden voor kunstenares Maudy Alferink uit Deventer. Ze is meesterschilder in het tv-programma De Nieuwe Vermeer, heeft een boek uitgebracht met haar werken en sleept de ene na de andere internationale opdracht binnen. "Het gaat heel hard, ik ben heel blij dat dit allemaal op mijn pad komt."
Maudy was in de Verenigde Staten voor een grote kunstbijeenkomst in Miami. Daarna vloog ze door naar LA voor een opdracht én om haar werk te laten zien. Daar komt haar nieuwe boek om de hoek kijken. Want ja, dat was dus eigenlijk precies daarvoor bedoeld: om haar werk te kunnen laten zien als ze onderweg is.
"Je kunt namelijk nooit al je werken meenemen. Dus ik dacht een presentatieboek te maken waarin al mijn werken staan, maar ook kleine stukjes avonturen. Maar toen zeiden mensen 'ik wil dat boek eigenlijk wel kopen!'" In samenwerking met grafisch ontwerper Camilla Oostewechel (ook uit Deventer) werd dat boek gerealiseerd.
Maudy Alferink met een van haar werken
Maudy Alferink met een van haar werken © RTV Oost
Ondertussen is Maudy als meesterschilder te zien in het programma De Nieuwe Vermeer. Het programma bij Omroep Max draait om zes schilderijen van Hollandse meester Johannes Vermeer. Volgens de overlevering bestaan de schilderijen, maar in de loop der jaren zijn ze vermist geraakt.
Op basis van een enkele regel tekst maken honderd kunstenaars een eigen interpretatie van het schilderij. Maudy en collega Nard Kwast zijn gevraagd als meesterschilders en gingen met elkaar de strijd aan. Hun maakproces is gevolgd door Omroep Max.
De Nieuwe Vermeer: de kunstenaars en meesterschilders krijgen de opdracht van de jury en expert uitgelegd.
Ik moest eigenlijk van het moderne werk dat ik nu maak, even helemaal terug duiken in de klassieke manier van uitwerken.
Maudy over De Nieuwe Vermeer
"Het was voor mij echt een reis terug in de tijd. Het is heel wat jaartjes geleden dat ik me echt zo heb verdiept in de klassieke kunst van de Nederlandse grootmeesters, zo heb ik mezelf leren schilderen."
"Ik moest eigenlijk van het moderne werk dat ik nu maak, even helemaal terug duiken in de klassieke manier van uitwerken." Maudy kreeg alle lof tijdens de uitzending, onder meer over de verschillende technieken die ze toepaste. Haar schilderij is overigens vrijwel direct gekocht en hangt al bij de nieuwe eigenaren.
Maudy vertelt in SPUNCK Podium over De Nieuwe Vermeer en haar boek:
Maudy Alferink in Spunck Podium
Deze maand heeft ze ook nog een expositie: van 22 tot en met 26 maart is haar werk te zien tijdens Kunst aan het Hof op de Hof van Saksen. En ondertussen krijgt Maudy opdrachten uit binnen- en buitenland, waarmee het voorlopig nog wel even hard blijft gaan voor de Deventerse.
Het verhaal van Maudy Alferink is te zien in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Spunck Podium, die woensdag 8 maart om 17.30 uur wordt uitgezonden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.