Nieuws

"Ik werd tijdens het schrijven verliefd op de motorcross", Gijs Wilbrink scoort met debuutroman De Beesten

Gijs Wilbrink bij de crossmotor van Karel Minnema, Gijs is nu een groot liefhebber van motorcross
Gijs Wilbrink bij de crossmotor van Karel Minnema, Gijs is nu een groot liefhebber van motorcross © RTV Oost
Motorcross en de Achterhoek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Schrijver Gijs Wilbrink moest er als jongen niet veel van hebben, maar tijdens het schrijven van zijn debuutroman De Beesten kwam de liefde voor de motorsport er toch. "Ik ben er verliefd op geworden en ben nu gek op die wedstrijden!" Zijn boek is de blikvanger tijdens de Twentse Boekenballade in Hengelo, het literaire feestje dat gehouden wordt tijdens de Boekenweek die dit weekend is begonnen.
De Beesten kwam eind vorig jaar uit en kreeg lovende kritieken. Het boek vertelt het verhaal van de beruchte familie Keller uit de Achterhoek, de verdwijning van Tom Keller en de zoektocht van zijn dochter Isa naar haar vader. Dat alles tegen een achtergrond van motoren, stropers, punkmuziek en veel duistere geheimen. Een 'woeste, wilde roman', een 'intimiderend goed' en 'het vertelplezier spat er vanaf', aldus enkele recensies.
Het verhaal van Gijs Wilbrink is te zien in de nieuwe aflevering van SPUNCK Podium, die woensdag 15 maart om 17.30 uur wordt uitgezonden.
"Ik had zelf het idee dat ik er heel weinig humor in had gestopt", zegt Wilbrink daarover. "Ik vind grappig schrijven vreselijk moeilijk en vind het heel knap als schrijvers dat wel kunnen. Ik dacht dat het boek misschien wel wat te ernstig was, maar ik hoor van lezers dat ze heel veel dingen grappig vinden."

Van stom naar verliefd

Motorcross en de Achterhoek horen bij elkaar, ook in het boek. "Dat kan ook niet anders. Ik was zelf in mijn puberteit alternatief en punker. Alles wat mijn klasgenoten leuk vonden, vond ik niks. En dus ook de motorcross, dat vond ik als tiener echt stom. Maar de laatste jaren, terwijl ik met dit boek bezig ben geweest, ben ik er verliefd op geworden. Ik ben ook graag bij wedstrijden nu."
Ik probeer toch ieder stil uurtje met het nieuwe boek bezig te zijn.
Gijs Wilbrink over hoe lastig het is in drukke tijden een nieuw boek te schrijven
"Het is een heroïsche sport, met echte helden. En het is ook een echte familiesport, zeker nu ze steeds jonger worden: je mag vanaf je zesde al op zo'n ding zitten. Vader en moeder gaan mee, opa en oma, de hele clan rondom zo'n motorcrosstalent doet daaraan mee."

Nieuw boek

Wilbrink schrijft inmiddels een nieuw boek. "Het is lastig, ik ben nog heel veel met De Beesten bezig, veel interviews bijvoorbeeld. Maar ik probeer toch ieder stil uurtje met het nieuwe boek bezig te zijn, anders word ik denk ik helemaal gek. Er komt veel op je af. Dan is het fijn om ook even aan de toekomst te denken."

Boekenballade

De Beesten is dus de blikvanger tijdens de Boekenballade in Hengelo, die woensdagavond 15 m aart wordt gehouden bij pop- en cultureel podium Metropool. "Het is Boekenweek en wij als Hengelo Leest willen daar niet aan voorbij gaan", vertelt Gijs Eijsink. "We willen een mooie happening organiseren en omdat het geen Boekenbal mag worden genoemd, hebben we voor Twentse Boekenballade gekozen."
De avond is gevuld met boeken, muziek, spoken word en poëzie. "Het is allemaal nauw verwant aan elkaar, allemaal expressie, en het is mooi om de connectie én de rauwe randjes te zoeken. Een avondje tekst, woorden en muziek voor jong en oud." Onder de titel Ik Ben Alles zijn er optredens van pianist en dichter Wouter Munsterman, de veelbelovende poëtische punky electronica band Droom Dit, schrijver Teddy Tops, kunstenaar Jonah Falke en zoals gezegd Gijs Wilbrink.
De Boekenweek duurt nog tot en met zondag 19 maart.
In SPUNCK Podium vertelt Gijs Wilbrink over De Beesten en praat Gijs Eijsink over de Boekenballade.
Gijs Wilbrink over De Beesten & Gijs Eijsink over de Boekenballade

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.