Nieuws

Filmmuziek met vier handen, historisch boek Bontekoe op de planken en streektaal op Spotify: dit is SPUNCK Podium

Sofia Vasharuk speelt Rachmaninov in SPUNCK Podium
Sofia Vasharuk speelt Rachmaninov in SPUNCK Podium © RTV Oost
Pianiste Sofia Vasheruk is al jaren geboeid door de Russische componist Rachmaninov die in 1943 in Beverly Hills overleed. Haar concerten bestaan niet alleen uit het spelen van zijn muziek, maar ook het vertellen van zijn verhaal. Het verhaal van De Scheepsjongens van Bontekoe is in een nieuw jasje gestoken door theatergroep De Jonge Honden. En streektaal is voor Spotify niet echt sexy, aldus muzikant Arjan Pronk. Dit en meer in de tweede aflevering van SPUNCK Podium.

Spectaculair Rachmaninov: met vier handen

Misschien niet altijd bewust, maar de meeste mensen hebben wel eens muziek van de Russische componist Rachmaninov gehoord. Zijn muziek is namelijk veel in films en cartoons gebruikt. Zo werkten de componist en Walt Disney regelmatig samen. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Rachmaninov werd geboren.
Pianiste Sofia Vasheruk is groot liefhebber van zijn muziek en dook in zijn werk en leven. "Ik hou van de combinatie van zijn romantiek en de moderne manier waarop hij het uitdrukt. Het is complex en er zijn duizenden manieren waarop je Rachmaninov kan spelen, veel noten die je op verschillende manieren kunt interpreteren. Dat deed hij zelf ook: hij speelde zijn muziek in het begin anders dan aan het eind van zijn leven, hij veranderde dingen. Dat maakt hem onsterfelijk." Ook Vasheruk zelf speelt volop op internationale podia.
Het is complex en er zijn duizenden manieren waarop je het kan spelen, veel noten die je op verschillende manieren kunt interpreteren
Sofia Vasheruk over het werk van Rachmaninov
Niet alleen speelt Vasheruk muziek van de Russische componist tijdens haar concerten, ze vertelt ook zijn verhaal. "We proberen alles bij elkaar te brengen, door mooie verhalen tussendoor te vertellen over hoe hij was als mens. Gewoon iemand zoals jij en ik."
Sofia Vasheruk speelt Rachmaninov met vier handen

Bontekoe nieuwe stijl

Wie heeft het niet gelezen, al was het maar omdat het op school moest? De Scheepsjongens van Bontekoe is een avonturenverhaal, geschreven door Johan Fabricius en gebaseerd op het scheepsjournaal van Willem IJsbrandszoon Bontekoe uit de Gouden Eeuw. Het boek is nu te beleven op de planken: theatergroep De Jonge Honden staat met haar eigen versie op het toneel. Want een aantal zaken uit het boek moesten besproken worden vond de jonge acteursploeg. Artistiek leider Jolmer Versteeg vertelt waarom, én hoe deze versie van het stuk tot stand kwam:
Scheepsjongens van Bontekoe op de planken

Stemoproep van Ruben Verkerke

Het is vandaag de dag van de Provinciale Statenverkiezingen. Een beetje aparte dag, vindt Ruben Verkerke. Want aan de ene kant voelt de politiek als een ver-van-je-bedshow, maar het gaat tegelijkertijd wel over onze toekomst. Belangrijk dus om toch te gaan stemmen, stelt Ruben. Want zo kun je invloed uitoefenen! Omdat hij ook politici oproept speelt hij voor de gelegenheid een blues nummer, van Bessie Smith.

De Beesten en de Boekenballade

Tijdens de Boekenweek is de debuutroman De Beesten van Achterhoeker Gijs Wilbrink de blikvanger van de Twentse Boekenballade in Hengelo. Het boek vertelt het verhaal van de beruchte familie Keller uit de Achterhoek, de verdwijning van Tom Keller en de zoektocht van zijn dochter Isa naar haar vader. Dat alles tegen een achtergrond van motoren, stropers, punkmuziek en veel duistere geheimen. Een 'woeste, wilde roman', 'intimiderend goed' en 'waar het vertelplezier vanaf spat', aldus enkele recensies.
Gijs Wilbrink over De Beesten & Gijs Eijsink over de Boekenballade

Een goed gesprek

Uitgever Paul Abels en muzikant Arjan Pronk praten wekelijks over streektaal in de rubriek Een goed gesprek. Als het gaat over dialect, gaat het al snel over vroeger. En dat irriteert Arjan Pronk nogal: het is zo actueel als de neten, want het is er nog steeds!
Uitgever Paul Abels en muzikant Arjan Pronk praten over streektaal

De Overijsselse poppodia

En zoals elke week komen de grote Overijsselse poppodia met een update over het laatste nieuws, optredens en festivals in onze provincie.
Laatste nieuws en agenda van de Overijsselse poppodia
Wil je toch liever de hele uitzending terugkijken? Dat kan via deze link. Daar zijn ook de vorige afleveringen van SPUNCK Podium te vinden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.