Nieuws

Zangeres Bella Luna verwerkt seksueel trauma in videoclip: "Niet langer rondlopen met trauma's, niet langer bang zijn"

"Impress me, before you slowly undress me." Maak indruk op me, voordat je me langzaam uitkleedt. Het is de eerste zin van het nummer Lust & Found van zangeres Bella Luna, over lichamelijke integriteit en herstel na seksueel misbruik. Gebaseerd op haar eigen ervaringen. "Het is gemakkelijk om iemands toestemming te vragen, maar voor mezelf weten wanneer ik die toestemming echt kon geven was nog verwarrend. En dat is het nog steeds."
Bella Luna groeide op de Filipijnen op, reisde veel en woont sinds een aantal jaren in Enschede. In 2020 begon ze aan de ArtEZ Popacademie. Ze kreeg de Burger Beurs van het Burgerweeshuis vorig jaar, is een rijzende ster met haar warme soulvolle stem en heeft inmiddels een aantal nummers uitgebracht. In december kwam het nummer Lust & Found uit. Bij de indrukwekkende tekst van het nummer is ook een bijzondere video opgenomen. Daarin wordt de zangeres vastgebonden met een Japanse vorm van bondage, Shibari genoemd.
Het verhaal van Bella Luna is te zien in de nieuwe aflevering van SPUNCK Podium, die woensdag 29 maart om 17.30 uur wordt uitgezonden.
"Ik was wel nieuwsgierig hoe mensen dat zouden interpreteren. Bij Shibari is het niet zo dat als je vastgebonden bent, je meteen ook onderdanig bent. Je bent juist die bekrachtigde persoon. Het hele proces draait om consent, om toestemming. En dát is ook de belangrijkste boodschap van de video."

Vrouwelijke seksualiteit

Lichamelijke integriteit is niet iets waar Bella Luna mee opgegroeid is. "Ik ben opgegroeid op de Filipijnen, een katholiek land, met het idee dat vrouwelijke seksualiteit niet echt bestaat. De 'taak' van de vrouw is om te voorzien in de seksuele verlangens van de man. Ik denk dat dat ook tot deze ervaring heeft geleid", zegt ze over haar traumatische ervaring waarbij ze verkracht is.
We willen niet langer rondlopen met onze trauma's, we moeten meer vertrouwen hebben en vaker ja zeggen tegen dingen in het leven.
Bella Luna neemt het heft in eigen handen
Ze kijkt daarbij juist ook naar zichzelf. "Verkrachting is niet goed te praten. Toch wil ik zelf ook verantwoordelijkheid nemen, om zo mezelf te kunnen veranderen zodat dit niet nog eens gebeurt." En dus gebruikt ze haar stem. Haar muziek en de video bij Lust & Found zijn onderdeel van dat proces.

Meer vertrouwen

De reacties op de video zijn vooral positief. "Ik hoor van zowel vrouwen als mannen dat het een verfrissende manier van benaderen van dit onderwerp is. Een krachtige benadering. We willen niet langer rondlopen met onze trauma's, niet langer bang zijn. We moeten meer vertrouwen hebben en vaker ja zeggen tegen dingen in het leven. Ik ben het meer aan het oefenen, aan het uitzoeken waar mijn grenzen liggen, openstaan voor dingen."
Zangeres Bella Luna verwerkt seksueel trauma in bijzondere video

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.