Nieuws

Wielerjournalist Roy Schriemer schrijft boek over Dumoulin: 'Tom heeft wielergeschiedenis geschreven'

De Hengelose wielerjournalist Roy Schriemer schreef een boek over Tom Dumoulin.
De Hengelose wielerjournalist Roy Schriemer schreef een boek over Tom Dumoulin. © RTV Oost
Het is misschien wel een van de meest markante coureurs in de vaderlandse wielergeschiedenis: de vorig jaar gestopte Tom Dumoulin. Iemand die openlijk zijn twijfels over zichzelf durfde uit te spreken. Maar ook iemand die onmiskenbaar zijn plekje in de vaderlandse wielerhistorie heeft veroverd. "Er zijn maar drie Nederlandse renners die ooit een grote ronde hebben gewonnen. Tom is er daar een van", zegt Roy Schriemer, die een boek over Dumoulin heeft geschreven.
Roy Schriemer is sinds mensenheugenis wielerverslaggever en levert in die hoedanigheid jaarlijks een wielerscheurkalender af. Nadat hij vorig jaar een boek had geschreven over de eclatante successen van het Nederlandse vrouwenwielrennen, benaderde zijn uitgever of hij het zag zitten een boek te maken over Dumoulin.
Het boek verschijnt in de loop van maart. Dumoulin werkte zelf overigens niet mee. "Ik heb Tom in de loop der jaren echter heel wat malen gesproken. Dat heb ik dan ook niet als een groot gemis ervaren. Maar Tom is nog maar net gestopt. Dan is dit wel het juiste moment om terug te blikken. Samen met Jan Janssen en Joop Zoetemelk is hij de enige die ooit een grote ronde op zijn naam heeft geschreven. Hij behoort dus echt tot de grootste Nederlandse wielrenners ooit."

Open boek

Dumoulin was tijdens zijn loopbaan altijd een open boek. Hij durfde de discussie aan te gaan en ook zijn twijfels uit te spreken of hij eigenlijk wel geschikt was voor het keiharde wielermetier. Daar waar menig coureur zich verschuilt achter een opgetrokken pantser. "Ik vind vooral de tegenstelling in hem zo boeiend. Iemand die enerzijds een enorme controlfreak is. Alles tot in de puntjes wil weten en voorbereidt. Maar tegelijk ook iemand die zijn wielerschoenen weleens vergat of vlak voor een hele belangrijke tijdrit in de Tour zijn speciaal voor hem gemaakte tijdritpak kwijt was geraakt. De kledingsponsor wist ternauwernood een nieuw exemplaar te brengen."

Tot het gaatje

Schriemer sprak onder meer met Toms vroegere trainer Adriaan Helmantel. "Die vertelde dat Tom vlak voor zijn vertrek naar de door hem gewonnen Ronde van Italië het even helemaal niet meer zag zitten. In een van de trainingen kwam hij op een bepaald moment niet meer vooruit en ging bij Helmantel in de auto zitten. Dat kwam ook doordat Tom in zijn trainingen vaak helemaal tot aan het gaatje ging. Dat hij vlak voor die Giro zo twijfelde, was tot op heden onbekend. Renners zijn in aanloop naar een wedstrijd vaak geneigd om het perfecte plaatje te schetsen. Maar zo was Tom dus niet."

Overijsselse renners

Schriemer sprak voor zijn boek een aantal wielrenners uit Overijssel. Coureurs die nog met Dumoulin hebben gefietst of deel uitmaakten van zijn begeleidingsteam. Onder anderen ploegleider Rudi Kemna, maar ook Tom Stamsnijder uit Bornerbroek, die erbij was toen Dumoulin zegevierde in de Giro. En de Duitse topsprinter Marcel Kittel, tegenwoordig in Twente woonachtig. Ook Kittel zegde het peloton vaarwel, terwijl hij nog een aantal jaren had meegekund. "Tom wilde van alles van Kittel weten en ze hebben ervaringen uitgewisseld."
Levende wielerlegende Hennie Kuiper kon zich er wel in vinden toen Dumoulin besloot de fiets aan de wilgen te hangen. "Kuiper vond het jammer dat Dumoulin stapte, maar had er ook wel begrip voor. Als je het gevoel hebt dat een loopbaan ten einde is, heeft het niet zoveel zin meer om er nog langer aan te trekken."

Boeiende sport

Schriemer loopt al ruim drie decennia mee als wielervolger, maar hij verveelt zich nog altijd geen moment. "Bij voetballen is het zo dat circa de helft van de mensen die op het veld staat een wedstrijd wint. Bij het wielrennen gaat er maar één winnend over de streep. En iedere wedstrijd heeft wel zo zijn eigen verhaal. Een verhaal over combines en andere intriges die je vaak veel later pas hoort. Dat maakt deze sport zo boeiend."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.