Nieuws

Foto’s van Larysa tonen de kwetsbaarheid en kracht van Oekraïense vrouwen

Tijdens de Achterhoek Pride zijn foto's te zien van Oekraïense vrouwen. Ze zijn gemaakt door de uit Kyiv gevluchte kunstenaar en fotograaf Larysa Rusina.
In haar werk draait het om vrouwen die gevlucht zijn uit hun land vanwege de oorlog. "Op het eerste gezicht zie je de kwetsbaarheid van de vrouwen als je naar de foto’s kijkt, maar ze zijn sterk, net als de orchideeën die zijn afgebeeld. Die kunnen overleven onder moeilijke omstandigheden.", vertelt ze in de Roze Golf van 4 juni.

Twee werelden

Larysa heeft onderdak gevonden in Nijmegen. "Het voelt als leven in twee werelden. Er gaan mensen dood, maar het leven gaat door. We moeten blijven leven. Net als in natuur. Als er iets doodgaat, zijn er zaadjes die uitgroeien tot iets nieuws. Dat is mijn filosofie."
Fotograaf Larysa Rusina
Fotograaf Larysa Rusina © Roze Golf
De Oekraïense kunstenaar en fotograaf is bezig met nieuw werk dat in september te zien is op een grote tentoonstelling in Nijmegen.

Doof

Ook werk van grafisch ontwerper Sjoerd van Rooij is te zien op de expositie. Hij is doof geboren en vertaalt zijn gevoel bij geluid in beelden. "Omdat ik niks hoor, ga ik meer op mijn gevoel af. Ik vertaal geluid in mijn kunstwerken, zodat mensen kunnen zien hoe ik het voel." Sjoerd ving het geluid van zijn printer, papierversnipperaar en scanapparaat in beelden.
Sjoerd van Rooij
Sjoerd van Rooij © Roze Golf

Lees ook:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.