Nieuws

Keuze in het stemhokje: windturbines, kerncentrale of toch zonneparken?

Een windturbine
Een windturbine © RTV Oost / Rogier van den Berg
In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn. In de hele provincie worden daarom al plannen gemaakt om die doelstelling te halen. Maar de vraag is, gaan we 'm halen? En hoe? De keuze in het stemhokje op dit gebied is volgende week groot. De 19 politieke partijen verschillen flink van mening als het aankomt op energie en duurzaamheid.
Dat blijkt uit de drie stellingen die RTV Oost voor het Kieskompas heeft voorgelegd aan de partijen. Deze week lichten we er vijf uit: energie, woningbouw, vervoer, stikstof en de natuur.

Meer windmolens?

Een kerncentrale, zonneparken op weilanden of meer windmolens? De partijen komen er samen in ieder geval niet uit. En per stelling verschillen hun standpunten flink. Zo willen de VVD, PVV, JA21 en Forum voor Democratie wel een kerncentrale, maar geen nieuwe windmolens. "Er moet een kerncentrale komen om de klimaatdoelstellingen te halen. Met enkel wind- of zonneparken gaan we het niet redden", zegt Yvonne Koolhaas, vice-fractievoorzitter van de VVD. De partij wil geen windmolens in Overijssel. "De VVD heeft haar voorkeur voor wind op water. Windenergie is ook een onderdeel van de energiemix van de toekomst."
Het CDA en Volt zijn het daar niet mee eens en gaan voor beide opties. "Het CDA gaat de discussie over windenergie niet uit de weg. Windenergie is efficiënt en vult het tekort aan zonne-energie goed aan. Er moet echter wel ruimte en draagvlak voor zijn. Kernenergie is geen taboe, kleine modulaire kernreactoren zijn op termijn een optie voor het CDA. We willen niet zo'n complex als Borssele."
Volt: "De huidige plannen zijn gericht op grootschalig opwekken van energie op het land. Dit laatste is een goede keuze voor de transitie waar we nu in zitten. In de toekomst kunnen windmolens naar de zee verplaatst worden. Voor Volt is kernenergie daarnaast niet uitgesloten als CO2-arme bron van energie."
Keuze in het stemhokje: Meer of minder windmolens?

Zonneparken op weilanden?

Naast de kernenergie en windmolens is er nog een optie: zonneparken. Maar waar moeten die komen? Het blijkt een lastig vraagstuk voor de partijen, want de verschillen in meningen zijn groot. Op de vraag of de zonneparken op weilanden geplaatst mogen worden, zijn zes partijen voor, acht tegen en nog eens vijf neutraal.
De PvdA vindt dat de provincie de regie moet pakken. "Wij zien wind, zon, aardwarmte en waterkracht als duurzame energiebronnen. Daar zetten we vol op in, samen met de inwoners van onze provincie. (...) Dit vraagt om ruimtelijke regie van de provincie en waar gemeenten niet tot keuzes komen, soms ook tot doorzettingskracht van de provincie."
Is dit drijvende zonnepark op de Bomhofsplas in Zwolle een schip?
Is dit drijvende zonnepark op de Bomhofsplas in Zwolle een schip? © Energiefonds Overijssel
De BoerBurgerBeweging is stellig: "Er komen geen zonnepanelen op landbouwgrond zolang er nog beschikbare lege daken en terreinen zijn."
Daar sluiten de meeste partijen die neutraal zijn zich deels bij aan. Zo vinden de SP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, VVD en SGP dat de daken van gebouwen eerst aan de beurt zijn, daarna mogelijk pas weilanden. "Zonnepanelen moeten zoveel mogelijk op daken gelegd worden, zodat het landschap zo weinig mogelijk aangetast wordt", is het standpunt van de ChristenUnie. "Duurzame voedselproductie krijgt voorrang boven zonneparken."

De verhoudingen

De stellingen in het Kieskompas van Overijssel klinken als volgt: In Overijssel mag een kerncentrale komen.
Helemaal mee eens: VVD, JA21, PVV, Forum voor Democratie
Mee eens: Volt, SGP, BBB, CDA, Alliantie, BVNL, Samen Lokaal Twente
Neutraal: D66
Niet mee eens: ChristenUnie
Helemaal niet mee eens: GroenLinks, 50Plus, PvdA, SP, Partij voor de Dieren

Er moeten meer windmolens in de provincie Overijssel komen

Helemaal mee eens: D66, PvdA, ChristenUnie
Mee eens: Volt, GroenLinks, CDA, 50Plus, SP, Partij voor de Dieren
Neutraal: -
Niet mee eens: SGP, BBB, VVD, Alliantie
Helemaal niet mee eens: JA21, PVV, Forum voor Democratie, BVNL, Samen Lokaal Twente

Om zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken, mogen zonnepanelen ook op weilanden worden geplaatst.

Helemaal mee eens: Volt
Mee eens: D66, GroenLinks, PvdA, Samen Lokaal Twente
Neutraal: SGP, VVD, ChristenUnie, SP, Partij voor de Dieren
Niet mee eens: CDA, 50Plus, Alliantie
Helemaal niet mee eens: BBB, JA21, PVV, Forum voor Democratie, BVNL

Kieskompas

De provinciale verkiezingen gaan over veel meer dan alleen energie. Woningbouw, stikstof, de wolf, het wegennet; het komt allemaal voorbij via stellingen in het Overijssels Kieskompas. Vul 'm zelf ook in, om te ontdekken waar jij in het politieke landschap staat. Klik hier.
Op maandag 13 maart vindt het tweede Overijssel Kiest Debat plaats. In de Gieterij in Hengelo gaat het onder meer over fatsoen, woningbouw, en natuur en landbouw. Politici van CDA, GroenLinks, VVD, PvdA, ChristenUnie, PVV, SP, D66, Partij voor de Dieren en SGP debatteren dan met elkaar. Het debat is live te zien op TV Oost en YouTube, vanaf 19.30 uur.
Dit verhaal is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.