nieuws

Voormalige synagoge Vriezenveen blijft mogelijk toch behouden voor het dorp

Voormalige synagoge aan Almeloseweg in Vriezenveen
Voormalige synagoge aan Almeloseweg in Vriezenveen © G. Bennink
De voormalige synagoge in Vriezenveen blijft mogelijk tóch behouden voor het dorp. Dat zegt voorzitter Den Braber van de Stichting Behoud Synagoge Twenterand.
Plan was om de synagoge af te breken en in Den Ham weer op te bouwen. "Maar dat kost zo'n 400.000 euro en dat geld is er niet. Het ziet er vooralsnog ook niet naar uit dat het geld er komt", aldus Den Braber. Met de eigenaar van het terrein waar de synagoge opstaat, was afgesproken dat de synagoge voor 1 juli zou zijn afgebroken. "We hebben nu een halfjaar respijt", zegt Den Braber. "Maar we zitten nu te denken, of we in samenspraak met een projectontwikkelaar een constructie kunnen vinden om de synagoge in Vriezenveen te behouden.

Beide opties onderzoeken

De stichting heeft vanavond vergaderd over de nieuw ingeslagen weg. Er is besloten om beide opties de komende tijd te onderzoeken: verplaatsen naar Den Ham en behoud op de huidige locatie. Half augustus komt het bestuur opnieuw bijeen om verder te praten over de toekomst van de voormalige synagoge. Voor 31 december moet er duidelijkheid zijn.
De Stichting Behoud Synagoge Vriezenveen is al vanaf 2000 bezig met het behoud van het historische gebouw. De synagoge is in 1878 gebouwd en deed tot ongeveer 1920 dienst als gebedshuis. Later werd het een timmerwerkplaats en tot vorig jaar was het een opslagruimte. Het gebouw is gekocht door de stichting voor 35.000 euro. De synagoge staat op de gemeentelijke monumentenlijst.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.