Nieuws

Deventer en Zwolle: doe WOZ-bezwaar niet via commerciële partij die ons veel geld kost

Deventer en Zwolle roepen op niet met hulp van commerciële partij bezwaar te maken tegen WOZ-waarde.
Deventer en Zwolle roepen op niet met hulp van commerciële partij bezwaar te maken tegen WOZ-waarde. © ANP
Wil je bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking van de gemeente? Prima, maar doe het dan wel zelf en niet met behulp van commerciële partijen. Met die oproep komen verschillende gemeenten, waaronder Zwolle en Deventer, vanwege de de stijgende kosten van WOZ-bezwaarprocedures. Dat meldt de NOS.
Als een bureau in opdracht van een bezwaarmaker slaagt, moet de gemeente een zogeheten proceskostenvergoeding betalen. Die vergoedingen lopen per geval uiteen, van honderden euro's tot enkele duizenden. Daarom willen gemeenten dat mensen die bezwaar maken dat doen zonder professionele partij aan hun zijde. Dan hoeft de gemeente namelijk geen proceskostenvergoeding te betalen als een bezwaarmaker in het gelijk wordt gesteld.
Deze weken krijgen bewoners hun WOZ-beschikking in de bus. Dat is een schatting van de waarde van je huis die de gemeente maakt. Daarna hebben burgers zes weken de tijd om bezwaar te maken, als ze de WOZ-waarde van hun huis te hoog vinden. Verschillende belastingen voor woningeigenaren worden bepaald op basis van de WOZ, zoals de onroerendezaakbelasting en het eigenwoningforfait. Als je je WOZ-waarde omlaag krijgt, betaal je dus ook minder belasting.
Deventer is een van de gemeenten die de oproep doen. "Het irriteert me gewoon", zegt wethouder Financiën Marcel Elferink tegen de NOS. "We moeten behoedzaam omgaan met gemeenschapsgeld en dat vloeit nu weg naar die commerciële partijen."
Als gemeentes hun werk goed doen, valt er voor bureaus niets te verdienen
Dirk-Jan Wolfert, Vastelastenbond
Volgens de Deventer wethouder staan de vergoedingen voor deze bureaus ook niet in verhouding tot de belastingverlaging die een burger kan verwachten bij een geslaagde procedure. "Bij de onroerendezaakbelasting gaat het vaak over een paar tientjes, en daar staat soms wel tweeduizend euro aan vergoedingen tegenover voor zo'n bezwaarbureau."

Drie keer zo hoog

De kosten voor gemeenten bestaan niet alleen uit die vergoedingen, maar ook uit de tijd die ambtenaren ermee bezig zijn. "De totale kosten van bezwaarprocedures zijn uiteindelijk misschien wel drie keer zo hoog als de vergoedingen", zegt Ruud Kathmann van de Waarderingskamer, de toezichthouder op gemeentelijke WOZ-waarderingen.
De Waarderingskamer heeft berekend dat in 2021 gemeenten aan proceskostenvergoedingen 18 miljoen euro kwijt waren, twee jaar eerder was dat nog 12 miljoen.
Gemiddeld stijgen de WOZ-waardes dit jaar met zeventien procent, meldt toezichthouder de Waarderingskamer. Dat komt doordat de WOZ voor dit jaar gebaseerd is op het prijspeil van woningen op 1 januari 2022. In het jaar daarvoor waren de huizenprijzen fors gestegen, dus stijgt de WOZ nu ook fors.
"Gemeenten zeggen ook steeds vaker: bel eerst even. Als ze dan een fout constateren, kunnen ze het makkelijk en snel regelen", aldus Kathmann. "Want als je een formele bezwaarprocedure ingaat, met zo'n bureau en een hoorzitting enzovoorts, dan duurt het veel langer."

Reactie adviesbureau

"Commerciële partijen zijn ontstaan omdat gemeenten hun burgers niet serieus namen", zegt Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond in een reactie. Die consumentenorganisatie verwijst burgers door naar twee adviesbureaus als zij er niet uitkomen bij de gemeente. "Alleen als gemeentes het niet goed hebben ingeschat en de WOZ verlaagd moet worden, moeten ze vergoedingen betalen. Als gemeentes hun werk goed doen, valt er voor bureaus niets te verdienen."
Wil jij weten hoe hoog de woonlasten zijn in jouw gemeente? Kijk dan op onderstaand kaartje.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.