Nieuws

Peiling: BBB kan de grootste partij in Overijssel worden

Een verkiezingsbord van BBB in een wei
Een verkiezingsbord van BBB in een wei © ANP
Als er nu verkiezingen voor Provinciale Staten in Overijssel zouden zijn, dan zou de BoerBurgerBeweging (BBB) de grootste partij kunnen worden. BBB komt uit op negen zetels, twee zetels meer dan de VVD. Het CDA duikelt van negen naar zes zetels. Grootste verliezer is Forum voor Democratie, dat één van de zes zetels overhoudt.
Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag en Ipsos onder ruim 500 inwoners van Overijssel. Het is de eerste peiling die specifiek over de zetelverdeling in onze provincie gaat.
Peiling: BBB kan de grootste partij worden in Overijssel
De daling van het CDA van negen naar zes zetels lijkt niet dramatisch, maar is dat wel als we die in historisch perspectief plaatsen. Twintig jaar geleden sleepten de christendemocraten maar liefst 24 zetels binnen. En de partij is sinds mensenheugenis de grootste in Overijssel. En nu zou het CDA zomaar de derde partij kunnen worden, na BBB en VVD.
VOLT, BvNL en JA21 komen in de peiling op 1 zetel uit. In Overijssel doen 19 partijen mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten.
Dit is de complete peiling:
Partijen hoeven op basis van peilingen niet meteen in de gordijnen te hangen of bittere tranen te wenen. Het is een dagkoers. De uiteindelijke uitslag kan anders zijn. Zie hierover de uitgebreide verantwoording onderaan dit artikel.
Peilingen geven wel een trend aan. De zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos is in lijn met eerdere, landelijke peilingen. Die voorspelden ook winst voor BBB, verlies voor Forum en CDA. Opvallend in de nieuwe peiling is wel dat de PvdA en ChristenUnie in Overijssel zouden halveren (beiden van vier naar twee zetels).
Verantwoording
De zetelpeiling is geen voorspelling van de verkiezingsuitslag. Het geeft vooral een indicatie van de politieke verhoudingen op het moment van peilen. Aan het onderzoek deden ongeveer 513 inwoners van de provincie mee. De gegevens zijn verzameld van 20 tot en met 27 februari.

De marge is gemiddeld 2 zetels per partij: voor de grotere partijen zijn de marges iets groter, voor kleinere partijen juist kleiner. Hierdoor is niet met zekerheid te zeggen dat bijvoorbeeld de PvdA zetels verliest (-2), maar wel dat het CDA inlevert (-3).

Het verschil tussen de BBB en de VVD is te klein om met zekerheid te zeggen dat BBB nu de grootste partij van Overijssel is.

De resultaten zijn per provincie gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 en geven daarmee een goed beeld van de verhoudingen in de provincie.

De provinciale verkiezingen zijn op 15 maart. Tegelijkertijd zijn de verkiezingen voor de waterschappen.
Weet je nog niet op welke partij je gaat stemmen? Misschien kan onze podcast 'Het Verkiezingsverhoor' met alle lijsttrekkers je een handje helpen. Elke dag komt er eentje bij.
Ook kun je ons Kieskompas invullen.
Reactie BBB
"Peilingen zijn palingen", zegt de Overijsselse BBB-lijsttrekker Carla Evers in een eerste reactie. "Uiteindelijk moeten we het maar zien."

Wel geeft de peiling volgens Evers het een en ander aan. "Ik ben de politiek ingegaan, omdat ik vind dat het niet goed gaat en dat de burger niet gehoord wordt. Deze peiling geeft wel duidelijk aan dat wij niet de enige zijn die er zo over denken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.