Nieuws

Moet er meer geld naar cultuur? "Extra geld is nodig, toch is alleen geld nooit de oplossing"

Theater Concordia in Enschede
Theater Concordia in Enschede © Concordia
Het is een groot verschil: de provincie Overijssel gaf in 2021 per persoon 19 euro uit aan cultuur. In Friesland was dat bijna vier keer zoveel. Maar wil dat ook zeggen dat de provincie te weinig doet voor de cultuur in Overijssel?
Bijna twee weken geleden kwam de provincie nog met een ronkend persbericht, waarin staat dat er vier ton wordt uitgetrokken voor culturele instellingen. Die investering is vanzelfsprekend niet meegenomen in de cijfers over 2021.
Maar dat wil wel zeggen dat er geïnvesteerd wordt in de Overijsselse cultuur. "Onze investeringen in zowel de professionals als de opkomende talenten in de cultuursector en maatschappij hebben gezorgd voor een prachtig aanbod aan kunst en cultuur, creatieve makers en lokale initiatieven op het gebied van cultuur en erfgoed", zegt gedeputeerde Roy de Witte.
Zoveel geld wordt er in elke provincie per persoon uitgegeven aan cultuur:
"Dit heeft de sector versterkt, zodat ze ook meer wendbaar en weerbaar is geworden in de afgelopen coronaperiode en in deze tijden van hoge energielasten", zegt De Witte.

Corona

Roswyde Burgman was in 2021 de voorzitter van OKTO, het Overleg Kleine Theaters Overijssel. Nu is ze directeur-bestuurder bij Concordia in Enschede. Als haar gevraagd wordt naar het jaar 2021, valt vrijwel meteen het woord corona.
Ze is zeer te spreken over de houding van de provincie in die periode. "Ze hebben echt hun best gedaan om tot een manier te komen hoe ze de coronaverliezen voor de kleine theaters in Overijssel konden compenseren."

Geld

Maar het verschil tussen Overijssel en Friesland stemt haar minder tevreden. "Ik weet niet hoe de cijfers zijn samengesteld, maar het lijkt erop dat Overijssel er niet goed bij staat."
Roswyde Burgman, directeur Hoftheater Raalte
Roswyde Burgman, directeur Hoftheater Raalte © RTV Oost, Marcus Ganzevles
Wel heeft de provincie in die tijd een nieuw cultuurbeleid uitgerold, waar ook OKTO over heeft meegepraat. Er is onder meer discussie geweest over hoe het geld op de goede plek terechtkwam. Zowel bij de makers, als de plekken waar de makers kunnen werken.
Volgens Burgman is het belangrijk om te kijken waar vraag naar is in de provincie. "Je merkt dat Overijsselaars niet altijd dezelfde behoefte hebben als de makers. De kans was dat de afstand tussen de makers en het publiek niet verkleind werd."

Nieuwe coalitie

Over twee weken zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Dan komt er ook een nieuwe coalitie, die vermoedelijk ook andere accenten gaat leggen op het cultuurbeleid.
Gedeputeerde Roy de Witte
Gedeputeerde Roy de Witte © Provincie Overijssel
"Ook voor de komende coalitieperiode is het dus goed om cultuur en erfgoed een plek te blijven geven", zegt vertrekkend gedeputeerde De Witte. "Denk aan de aandacht die nodig is voor fair pay en diversiteit en inclusie. Cultuur komt makkelijk in de verdrukking, als je kijkt naar de enorme maatschappelijke opgaven waar we nu voor staan. Terwijl cultuur en erfgoed een bijdrage kunnen leveren aan de inspiratie en geluk van inwoners."
Met dat laatste is Burgman het meer dan eens. "Denk eraan dat kunst en cultuur net zo belangrijk voor de cohesie is als sport. Besef dat cultuur regelrecht verband houdt met het aantrekkelijker klimaat om in te wonen en werken. Voor zowel de stad al het platteland gaat het ook om kleine voorzieningen en initiatieven."
Burgman roept de nieuwe coalitie dan ook op om te investeren. "Ik kan me voorstellen dat er best extra geld naar cultuur mag. Maar het heeft ook niet altijd zin om er een bak geld over uit te storten. Alleen maar geld is nooit de oplossing." Daarvoor is volgens Burgman ook een goed plan nodig.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.