Kunst in leegstaande winkelpanden in Zwolle

Het stadsbestuur van Zwolle buigt zich over een plan voor meer atelierruimtes en galeries in de binnenstad. Vooral leegstaande winkelpanden zijn daarvoor geschikt.

Dat staat in een motie die het college heeft ontvangen van D66, GroenLinks, Swollwacht, PvdA en ChristenUnie. Volgens de fracties dragen de ateliers en galeries bij aan een versterking van de stad op cultureel gebied. Ook zorgt het voor een verrassing bij het winkelend publiek.

In vergelijking met andere steden heeft Zwolle veel minder winkels met kunst in de binnenstad. En dat terwijl kunstenaars bijna geen ruimtes kunnen vinden. Daarnaast verandert de functie van de binnenstad zo vinden de fracties. Het gaat bezoekers lang niet alleen maar om het winkelen. Kijken naar kunst en naar ambachten krijgt daarbij een steeds belangrijkere rol.

Leegstand van winkels is een probleem waar het Zwolse gemeentebestuur veel aandacht voor heeft. Een speciaal team van de gemeente gaat onderzoek doen naar de haalbaarheid. Een belangrijk punt daarbij zijn de financiën. De meeste leegstaande winkels zijn gevestigd in dure panden met hoge huren. Het speciale team gaat makelaars en pandeigenaren vragen of ze akkoord kunnen gaan met lagere huurprijzen. In de meeste gevallen zal het gaan om een tijdelijke galerie of atelier.

Meer over dit onderwerp:
leegstand Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren