Nieuws

WOZ-waarde in een jaar tijd met twintig procent omhoog: bezwaar maken of niet?

Het is op veel plekken in Overijssel het gesprek van de dag: de WOZ-waarde van je woning die in een jaar tijd met soms wel twintig procent is gestegen. Hoe kan dat? En heeft bezwaar maken tegen die WOZ-waarde nut?
De telefoon staat roodgloeiend bij het Gemeentelijk Belasting Kantoor in Hengelo. Want dat de WOZ-waarde in een jaar tijd zó hard stijgt, roept nogal wat vragen op. "'Meer dan twintig procent, is het wel zoveel waard?', is een veelgehoorde vraag", zegt Bart Lassche van het belastingkantoor. "Wij kunnen uitleggen dat het de marktwaarde is. Dat is door onze taxateurs en gediplomeerde mensen geanalyseerd."

'Maak zelf bezwaar'

Vanwege de forse stijging maken veel mensen bezwaar tegen hun WOZ-waarde. Dat is een recht dat mensen hebben, benadrukt Lassche, maar hij roept op dat niet via zogenoemde commerciële no cure, no pay-bureaus te doen. "De bureaus hebben een verdienmodel. Op het moment dat ze iets in het gelijk worden gesteld, en dat gaat soms maar om duizend euro van de totale WOZ-waarde, moeten wij ze bedragen tot 750 euro betalen", vertelt Lassche.
Alleen vorig jaar was het Gemeentelijk Belasting Kantoor Twente al ruim 1,2 miljoen euro kwijt aan die commerciële bezwaarbureaus, een stijging van 40 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat geld wordt uiteindelijk weer doorberekend aan de belastingbetaler. De oproep van Lassche is dan ook: maak rechtstreeks bezwaar bij het belastingkantoor zelf.
De WOZ-waarde is het bedrag dat je eigen woning waard is. De prijzen stijgen al sinds 2014 ieder jaar. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor diverse andere belastingen, zoals de onroerende zaakbelasting. Dat is de belasting die je betaalt als je eigenaar bent van een woning.

In Staphorst zijn de gemeentelijke belastingen het hardst van heel Overijssel gestegen. Tubbergen, Rijssen-Holten, Losser en Oldenzaal volgen daarna, blijkt uit cijfers van de Vereniging Eigen Huis.

Misverstand

Ongeveer de helft van de mensen die bezwaar maakt tegen hun WOZ-waarde, wordt in het gelijk gesteld. "Het gaat vaak over kleine afwijkingen, tot vijf procent. We taxeren zo nauwkeurig mogelijk, maar het is ook geen exacte wetenschap", zegt Lassche.
En waar commerciële bezwaarbureaus beweren dat een WOZ-verlaging je 'honderden euro's per maand kan besparen', gaat het volgens Lassche vaak maar om enkele tientjes.
Nog een misverstand: een hogere WOZ-waarde zou automatisch betekenen dat je ook meer aan gemeentelijke belastingen betaalt. Lassche ontkracht dat. Gemeenten bepalen zelf hoeveel geld de onroerendezaakbelasting moet opbrengen. Daarvoor wordt de volgende rekensom gemaakt: de hoogte van de WOZ-waarde maal het tarief dat je aan gemeentelijke belastingen betaalt.
De rekensom:
Hoe WOZ-waarde deels wordt bepaald
Hoe WOZ-waarde deels wordt bepaald © RTV Oost/Harm Dijkman
Lassche: "Het gaat uiteindelijk om de totale opbrengst die een gemeente wil hebben. Gaat de WOZ-waarde omhoog, dan daalt het tarief dat je aan gemeentelijke belasting betaalt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.