Nieuws

Recherche speurt in binnen- en buitenland naar drie Tukkers: criminele chats via Exclu

Politie speurt naar drie voortvluchtige Tukkers
Politie speurt naar drie voortvluchtige Tukkers © ANP
De opsporingsdiensten speuren naarstig naar zeker drie voortvluchtige Twentse verdachten die criminele zaken zouden hebben besproken via de gekraakte chatdienst Exclu. Dat blijkt uit onderzoek door RTV Oost. Alle drie waren verbonden aan de inmiddels verboden motorclub Satudarah.
Zeker één van de drie wordt door justitie medeverantwoordelijk gehouden voor een brute roofoverval bij een hennepkwekerij aan de Enschedese Seizoensweg.

Vingers afsnijden

Bij de zogeheten 'ripdeal' ging het er volgens justitie nogal hardhandig aan toe. De bewoners van het huis aan de Seizoensweg werden vastgebonden en gekneveld met tape en zwaar toegetakeld. Bij één van de bewoners werd een fles op het hoofd kapot gemept en er werd gedreigd met een snoeischaar zijn vingers af te snijden. Het slachtoffer belandde met een hersenbloeding in het ziekenhuis.
Voor de hardhandige overval werden eerder al twee mannen uit Enschede en Gronau aangehouden, met bijnamen 'Jax' en 'Pitbull XL'. Maar uit berichten die zijn verstuurd via de criminele chatdienst Exclu blijkt dat er meer mensen bij de overval betrokken zijn geweest.

Satudarah

Rechercheurs van het politieteam met codenaam Goudvis zoeken momenteel in binnen- maar vooral ook buitenland naar een Tukker met de initialen R.B.. Hij is volgens justitie ook betrokken bij de ripdeal en oud-lid van de inmiddels verboden motorclub Satudarah. Ook de eerder al aangehouden verdachte Pitbull XL was lid van die club.
De drie voortvluchtige Tukkers waren verbonden aan de inmiddels verboden verklaarde Satudarah
De drie voortvluchtige Tukkers waren verbonden aan de inmiddels verboden verklaarde Satudarah © rtvOost

Jax

Wat uit een voorbereidende rechtszitting tegen 'Jax' bleek - zo genoemd vanwege de opvallende gelijkenis met de hoofdrolspeler Jax Teller in Sons of Anarchy, een populaire tv-serie over motorbendes - is dat hij eind 2021 samen met vijf of zes anderen op zoek zou zijn geweest naar de plantjes van een hennepkwekerij aan de Seizoensweg, die op het punt stond geoogst te worden. Een wietplantage die overigens was verstopt in een inpandig zwembad.

Blikje Red Bull

Het spoor leidde uiteindelijk naar 'Jax', omdat zijn DNA op drie verschillende plekken op de tape werd ontdekt. Maar ook omdat DNA van hem werd aangetroffen op een blikje Red Bull, dat was teruggevonden in de Volkswagen Up die bij het misdrijf was gebruikt. Een Up overigens waarvan de verdachten verklaarden dat ze die hadden verkocht aan twee Poolse mannen. Jax werd opgepakt.

Pitbull XL

Doordat het de politie intussen was gelukt om de criminele app Exclu te kraken, kon justitie meelezen hoe ene 'Pitbull XL' een appje had verstuurd dat 'Jax' was opgepakt. 'Ik vermoed voor een overval, samen met mij'. Volgens het OM heeft hij ook een hele reeks andere app-berichten verstuurd over dit misdrijf. Ook hij zit dus vast.
Een andere Tukker, met initialen O.P. wordt gezocht in verband met een onderzoek in Brabant. Die zaak draait om drugs en witwassen. Waarom naar de derde voortvluchtige Twentenaar met initialen M.v.H. wordt gezocht, is onduidelijk.

Piet Costa

Bovenstaande verdachten zijn niet de enige Tukkers die in beeld van het opsporingsapparaat zijn gekomen. Eerder al onthulde RTV Oost dat een bestuurder van een metaalbedrijf in Enschede was opgepakt voor witwassen en wapenbezit. De zaak zou gelinkt zijn aan één van 's lands grootste drugscriminelen, Piet Costa, en brein achter de beruchte martelcontainers bij Wouwse Plantage.
Een andere 'Exclu-verdachte' uit Enschede werd gepakt met grote sommen geld in kluizen, bleek uit onderzoek van deze omroep. Ook had hij vele kilo's coke in bezit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.