Nieuws

'Fanfare' wordt 65 en dat wordt gevierd met een groot theaterspektakel

scene uit de film Fanfare
scene uit de film Fanfare © historisch centrum Overijssel
Het is nog steeds een van de meest succesvolle bioscoopfilms ooit in Nederland: Fanfare van Bert Haanstra. Het is dit jaar 65 jaar geleden dat de film in de bioscoop te zien was en dat wordt deze zomer gevierd met een groot theaterspektakel. Het stuk is geïnspireerd op de film en wordt op een buitenlocatie in Giethoorn opgevoerd.
De film trok in 1958 zo'n 2,6 miljoen bezoekers naar de bioscoop en heeft er in de jaren daarna mede voor gezorgd dat Giethoorn is uitgegroeid tot een internationale toeristische trekpleister.
Het nieuwe theaterstuk vertelt het verhaal over Fanfare Kunst & Vriendschap, 65 jaar later. De kleinzoon van de dirigent van de fanfare wil het muziekgezelschap van zijn opa nieuw leven inblazen. Maar net als 65 jaar geleden dreigt een ruzie de groep in twee te splijten.

Speciaal theater

Aan de rand van Giethoorn wordt speciaal een theater opgebouwd, waarbij de grachten, slootjes, bruggen en huizen letterlijk het decor vormen. Een fanfare, bestaande uit de beste amateurmuzikanten uit de regio, speelt tijdens de voorstelling live de muziek uit de film. Maar er worden ook nieuwe stukken gecomponeerd en gespeeld.
Het stuk wordt geproduceerd door Stichting M.O.L. in opdracht van Rabo Theater De Meenthe uit Steenwijk, Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en Zwolse theaters. Daarnaast zijn Dorpsbelangenvereniging ‘t Gieters Belang, Stichting Sail Giethoorn en Giethoorn Onderneemt betrokken bij de voorbereiding. Het plaatselijke museum ’t Olde Maat Uus toont komende zomer een expositie over de film Fanfare en de impact ervan op het dorp.
Het stuk wordt in juni en juli in totaal twintig keer opgevoerd. Kaartjes, inclusief een diner in Giethoorn, zijn hier te koop.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.