Nieuws

Acht jaar cel en tbs voor doodsteken Enschedese Louc (19) in gevangenis

Jeugdgevangenis Den Hey Acker in Breda
Jeugdgevangenis Den Hey Acker in Breda © ANP / Hollandse Hoogte / Erald van der Aa
De rechtbank in Breda heeft Gerard S. (19) uit Den Haag veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodsteken van de 19-jarige Louc uit Enschede. Dat gebeurde vorig jaar in de jeugdgevangenis in Den Hey-Acker. Een medegedetineerde had een steekwond in zijn arm en borstkas. De opgelegde straf is gelijk aan de strafeis van het Openbaar Ministerie.
Aan de steekpartij in de keuken van de groepsruimte ging een woordenwisseling vooraf. S. had van de groepsbegeleider een koksmes gekregen om een ui te snijden. S. viel uit het niets een groepsgenoot aan, waarna die zich verschool achter een groepsbegeleidster. Louc probeerde volgens de rechtbank de verdachte tegen te houden. Hij werd dodelijk geraakt in de borst.

Volwassenenstrafrecht

Tijdens het incident werden ook steekbewegingen gemaakt richting twee groepsleiders. Een van hen kon het mes net ontwijken. De rechtbank vindt daarom dat er sprake is van doodslag, twee keer een poging doodslag en van bedreiging.
S. kampt met een persoonlijkheidsstoornis waardoor hij zeer agressief kan reageren op situaties. Hij kreeg in 2021 een PIJ-maatregel opgelegd: jeugddetentie in combinatie met intensieve behandeling en begeleiding. Daarom zat hij in Den Hey-Acker. Gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum hadden de rechtbank geadviseerd om S. te berechten op basis van het volwassenenstrafrecht. Daar zou hij gezien zijn voorgeschiedenis meer baat bij hebben dan bij jeugd-tbs.
Na de fatale steekpartij in Breda is onder meer besloten dat in justitiële jeugdinrichtingen voorlopig geen scherpe messen meer worden gebruikt. Ook kondigden vier inspectiediensten een gezamenlijk onderzoek aan.

'Tikkende tijdbom'

Het steekincident heeft diepe indruk gemaakt op de medewerkers van de jeugdgevangenis. 'Het beeld van het mes kreeg ik niet meer van mijn netvlies', zei een groepsbegeleider in zijn slachtofferverklaring tijdens de vorige zitting. Volgens Loucs moeder is de verdachte 'een tikkende tijdbom'.
De verdachte noemde het toen 'verschrikkelijk wat zich die dag heeft plaatsgevonden'. Hij heeft 'verschrikkelijk veel spijt'. S. zei dat het niet de bedoeling was. "Ik had het gevoel mezelf te moeten beschermen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.