Nieuws

Wielercommentator Gio Lippens uit Steenwijk schreef boek: "Wielrennen heeft altijd een verhaal"

Gio Lippens
Gio Lippens © ANP / Jean-Pierre Jans
Hij is sinds jaar en dag dé stem van Radio Tour de France en andere wielerkoersen op de radio. Maar wielercommentator Gio Lippens heeft ook meerdere boeken op zijn naam staan. Twee jaar geleden bracht hij nog een wielerboek uit met de bekende Vlaamse commentator José de Cauwer. Nu heeft hij weer solo een boek uitgebracht. Niet over wielrennen, maar de fiets speelt in het leven van Lippens altijd een rol.
De geboren Limburger woonde in Vledder en Amsterdam, maar woont sinds een tijdje in Steenwijk, waar ook zijn dochter woont. "Ik vind het heerlijk hier. Toen mijn vrouw stopte met werken, hoefde ze niet meer in Amsterdam te wonen. Het eerste wat we toen hebben gedaan is kijken of we iets in de regio van Steenwijk konden bouwen."

Wielervader

De nieuwe roman van Lippens, 'Niet meer aan denken', gaat over een vader met een fietsende dochter. Door de vele aandacht voor zijn dochter, verliest hij zijn zoon uit het oog, met alle gevolgen van dien.
Mijn zoon vindt het lastig om te lezen
Wielercommentator Gio Lippens
Een voor Lippens bekend verhaal. "Ik put ook wel een beetje uit mijn eigen verleden. Ik heb een zoon en een dochter. En m'n dochter heeft ook gewielrend. En ja, ik heb haar in die tijd meer aandacht gegeven dan mijn zoon. Hij vindt het lastig om terug te lezen. Dat snap ik ook, maar ik heb nu een hele goede relatie met ze."

Uitleggen

Eind jaren tachtig ging Lippens bij Langs de Lijn werken. Een paar jaar later richtte hij zich ook het wielrennen. "Als radiocommentator ga ik ervan uit dat de luisteraar blind is. Dus ik moet alles uitleggen."
Lippens in de commentaarcabine tijdens de Tour de France van 2018
Lippens in de commentaarcabine tijdens de Tour de France van 2018 © ANP
Wat dat betreft zijn er veel overeenkomsten tussen het doen van radiocommentaar en het schrijven van het boek. "Ik vind het leuk om zo beeldend mogelijk te zijn. En in een boek kan dat natuurlijk nog veel meer dan op de radio."

Romantisch

Het schrijven van een boek, waar ook nog eens het wielrennen prominent in voor komt, is voor Lippens het beste van twee werelden. "Een wielrenner heeft altijd een verhaal. Je rijdt op de openbare weg, door de natuur. In een koers gebeurt natuurlijk van alles. Renners worden geflikt en het fietsen is niet zonder risico's. Wat dat betreft leent wielrennen zich meer voor een romantische benadering. En dat heb ik in het boek ook gedaan."
Schrijven is veel diepgaander dan werken voor de radio of tv
Wielercommentator Gio Lippens
Over dat schrijven heeft Lippens trouwens ruim de tijd genomen. "Het schrijven heeft me 12 jaar gekost. Niet elke dag hoor, want het heeft ook wel eens een paar jaar in de la gelegen."
"Maar vergelijk het met een beeldhouwwerk. Je schaaft en kneed en dan komt er uiteindelijk iets uit. Het is veel diepgaander dan werken voor de radio of tv."
Lippens (l) in gesprek met de Nederlandse wielrenner Fabio Jakobsen
Lippens (l) in gesprek met de Nederlandse wielrenner Fabio Jakobsen © ANP

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.