Nieuws

Mogelijk wél bussen in spitsuur tijdens stakingen in streekvervoer

Ruim honderd stakers kwamen vandaag bijeen in Enschede
Ruim honderd stakers kwamen vandaag bijeen in Enschede © RTV Oost
Buschauffeurs overwegen het stakingsprogramma aan te passen om zo de reiziger te ontzien. "Als we toestemming krijgen van de vakbond gaan we wel in de spitsuren rijden", zegt buschauffeur John Peters op de stakingsbijeenkomst in Enschede. "Dan rijden er dus geen bussen tussen tien uur 's ochtends en half vier 's middags."
De staking in Enschede had vandaag betrekking op twee cao's. De grotere cao Streekvervoer, waar landelijk 13.000 werknemers onder vallen, en de kleinere cao Multimodaal Vervoer, die geldt voor 1300 medewerkers. In Enschede waren zo'n 120 stakers aanwezig. "Een goeie actiedag", vindt buschauffeur John Peters.
Zo verliep de staking van het streekvervoer in Enschede:
Buschauffeurs en machinisten komen bijeen in Enschede, bereidheid om te staken nog altijd hoog
En bij alleen vandaag blijft het voorlopig niet. "Er zullen nog veel stakingen volgen als er geen reactie komt vanuit de werkgevers", aldus Peters. De komende weken staan er maar liefst dertien actiedagen op het programma.
Volgens FNV-bestuurder Marijn van der Gaag gaat het niet om geld, maar om de te hoge werkdruk, de onregelmatige roosters en de krappe rittijden. "Ik heb er alle vertrouwen in dat wij hier met elkaar voor blijven strijden", sprak Van der Gaag alle aanwezige werknemers toe.

'Wel in de spits rijden'

Ook CNV-bestuurder Rick Pellis deed zijn zegje. "De stakingen duren al een aantal weken en dat doet we niet omdat we het leuk vinden. Staken is zwaar, we voelen het in onze portemonnee en het kost veel energie. Maar dit is wel het moment om aan werkgevers te laten zien dat het menens is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.