Nieuws

Daarlerveen roept kandidaten statenverkiezingen op: "Neem verantwoordelijkheid bij kanaaldrama"

Bewoners voelen zich in de steek gelaten
Bewoners voelen zich in de steek gelaten © RTV Oost
De provincie heeft een 'ereschuld' aan de bewoners langs het het Kanaal Almelo - De Haandrik. Dat schrijft Plaatselijk Belang Daarlerveen in een open brief aan de kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen. "De schadeafhandeling moet milder, makkelijker en menselijker worden."
Volgens Plaatselijk Belang Daarlerveen moet het oplossen van de problemen die zijn ontstaan bij de werkzaamheden aan het Kanaal Almelo - De Haandrik de komende vier jaar de hoogste prioriteit hebben in het provinciehuis. "Want de provincie neemt, als opdrachtgever, onvoldoende haar verantwoordelijkheid", stelt voorzitter Henk Groot Wassink. "Met als gevolg dat het vertrouwen in het handelen van ambtenaren en gedeputeerden volledig weg is."
De problemen die Groot Wassink aanhaalt in de open brief liegen er niet om. Huizen die verzakken en muren die scheuren. "Wij horen en zien dagelijks de gevolgen voor de bewoners van deze huizen.
En het kanaaldrama zorgt voor meer problemen, meldt de belangenvereniging met de aanleg van glasvezel als klein, maar verstrekkend voorbeeld. "De aannemer durft het niet aan om een gleuf van zestig centimeter diep te graven, die nodig is om de huizen aan te sluiten. Binnenkort hebben alle inwoners in Overijssel een glasvezelaansluiting behalve in één dorp."

'Verplichtingen nakomen'

Ook het herstellen van beschadigde huizen levert volgens Groot Wassink problemen omdat 'taxateurs van de provincie taxeren met de hand op de knip'. In zijn oproep aan de kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen stelt hij dat Overijssel een 'ereschuld' heeft aan de bewoners langs het Kanaal Almelo - De Haandrik. En: "Overijssel moet haar morele verplichtingen nakomen."
Dat betekent volgens Plaatselijk Belang Daarlerveen dat de schadeafhandeling milder, makkelijker en menselijker moet. "Het bieden van toekomstperspectief is de allerbelangrijkste opdracht aan u allen", schrijft de organisatie, die de komende vier jaar 'keiharde inzet voor het herstel van de schade' verwacht van de provincie. "Wij roepen u op: neem uw verantwoordelijkheid!"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.