Nieuws

Laagvliegroutes over Overijssel 'onacceptabel', vinden bijna alle partijen

Laagvliegroutes zijn 'onacceptabel', vinden de meeste partijen
Laagvliegroutes zijn 'onacceptabel', vinden de meeste partijen © ANP
Laagvliegroutes van of naar Lelystad Airport zijn voor bijna alle partijen die in Overijssel meedoen aan de verkiezingen voor Provinciale Staten onacceptabel. Over het heropenen van Twente Airport voor de burgerluchtvaart zijn ook weinig partijen enthousiast. Zo is de VVD Overijssel er tegen, terwijl de landelijke VVD heropening juist wél toejuicht.
De VVD Overijssel wil dat de luchthavens in Eindhoven, Rotterdam en Lelystad kunnen uitbreiden. Maar Twente Airport moet niet heropend worden voor de burgerluchtvaart, stelt de partij.
De Overijsselse afdeling wil dat de mogelijkheden op Twente Airport voor het gebruik van drones en elektrische vliegtuigen wordt uitgebreid, maar dat de provincie haar belang in het vliegveld opzegt. Nu is de provincie nog voor vijftig procent eigenaar van de luchthaven.
Het standpunt van de VVD Overijssel staat daarmee haaks op die van de landelijke VVD en de lokale tak in Enschede: zij pleiten beide voor het heropenen van Twente Airport voor de burgerluchtvaart.

Meerderheid: geen Lelystad Airport

Over Lelystad Airport zijn de meeste partijen nog meer eensgezind: bijna alle partijen vinden dat de luchthaven dicht moet blijven. JA'21 staat neutraal tegenover de opening van het vakantievliegveld. Maar eerst moet er "een herindeling van het luchtruim komen, waarbij laagvliegroutes over Overijssel worden vermeden", aldus de partij.
Over de opening van Lelystad Airport als vakantievliegveld wordt al jaren gedebatteerd. De opening van het vliegveld, dat kant en klaar is, is al vaak uitgesteld. Met name in de regio Zwolle is er veel protest tegen het vliegveld, vanwege de laagvliegroutes over het gebied.

Kieswijzer

Voorheen was Lelystad Airport als alternatief voor een deel van de Schipholvluchten 'zeer aanvaardbaar, maar die variant stuit nu toch op te veel bezwaren', aldus Forum voor Democratie. De partij ziet meer heil in een nieuw vliegveld in de Noordzee.
Alle standpunten van de partijen vind je ook in ons Kieskompas.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.