Betaald voetbal

Ontketend PEC Zwolle vermorzelt FC Den Bosch op sensationele recordavond

Het zijn van die avonden die nog lang in het voetbalgeheugen gegrift zullen staan. FC Den Bosch was vrijdagavond lijdend voorwerp in een ware doelpuntenshow van PEC Zwolle. De koploper van de Keuken Kampioen Divisie legde Den Bosch genadeloos op de pijnbank met een monsteroverwinning: het werd maar liefst 13-0 (!), een evenaring van de grootste overwinning ooit in het betaald voetbal.
Waar de guerrillatactiek van PEC Zwolle afgelopen maandag in Maastricht nog uitliep op een pijnlijk echec, daar had de ongebreidelde aanvalsdrift tegen FC Den Bosch vier dagen later meer succes. Wat heet. Van meet af aan werden de Bosschenaren in het MAC3Park Stadion alle hoeken van het veld opgestuurd door de ontketende formatie van Dick Schreuder.

Hattrick Vellios

Al na anderhalve minuut pookte Apostolos Vellios het vuurtje op door - met enig fortuin - de openingstreffer voor zijn rekening te nemen. De Griekse spits, die in de basis stond ten faveure van Lennart Thy, had er schijnbaar zin in en wist de marge twee minuten later zelfs te verdubbelen (2-0). Met een onvervalste hattrick zette Vellios tien minuten later de 3-0 op het scorebord en dat was voor PEC Zwolle de opmaat naar een galavoorstelling.

Doelpunten als rijpe appelen

Het telraam kon erbij gepakt worden in de provinciehoofdstad, waar de doelpunten in de eerste helft als rijpe appelen uit de boom vielen. Al na twintig minuten was de 5-0 een feit door toedoen van Haris Medunjanin en Younes Taha en even later kreeg de bejubelde Vellios een vierde streepje achter zijn naam: 6-0.

7-0 bij rust

Van medelijden met het Den Bosch van trainer Jack de Gier was in het vervolg geen sprake. PEC ging naarstig op zoek naar meer en via Thomas van den Belt werd de productie in de 31ste minuut opgevoerd. De middenvelder, dit seizoen de beste speler in de Keuken Kampioen Divisie, schoof vakkundig de 7-0 binnen.

Productie opvoeren

Ook na rust was de Zwolse honger niet gestild en ging men op jacht naar de ultieme score in voetballand: de dubbele cijfers. Lennart Thy, die in de tweede helft zijn opwachting maakte, had slechts twee minuten nodig om ook zijn handtekening op het scoreformulier te zetten: 8-0.
Ook invaller Lennart Thy volbracht na rust een hattrick
Ook invaller Lennart Thy volbracht na rust een hattrick © Orange Pictures

Beelen

Even later wist ook Thomas Beelen zijn stempel te drukken. De centrumverdediger stoomde op vanaf de middenlijn en schoot - met zijn eerste treffer van het seizoen - de 9-0 achter Den Bosch-doelman Konrad Sikking, die een pijnlijke avond beleefde.

Tien Thy

Al vanaf de vierde minuut galmde de 'tien, tien, tien' van de tribunes en in de 62ste minuut werd die tiende treffer dan ook gevonden door de Zwollenaren. Thy zorgde voor de 10-0 en even later was Thy ook verantwoordelijk voor de 11-0. Dat betekende - evenals Vellios - ook een hattrick voor de Duitse spits.
In de slotminuut van de reguliere speeltijd tekende Van den Belt voor de 12-0 en ver in blessuretijd was het slotakkoord voor Davy van den Berg, die via de onderkant van de lat de 13-0 binnenschoot.

Evenaring record

Daarmee werd het record in het betaald voetbal geëvenaard en is eeuwige roem een feit voor PEC Zwolle. De grootste overwinning ooit stond sinds oktober 2020 op naam van het Ajax van Erik ten Hag, dat op bezoek bij VVV-Venlo eveneens met 13-0 zegevierde. Een avond om niet snel te vergeten voor voetbalminnend Zwolle.

PEC Zwolle - FC Den Bosch 13-0

1-0 Vellios (2)
2-0 Vellios (4)
3-0 Vellios (11)
4-0 Medunjanin (14)