Nieuws

Grote hond of toch een wolf? Zó herken je de sporen

Een wolvenspoor wordt opgemeten
Een wolvenspoor wordt opgemeten © Omroep Gelderland
Nu steeds vaker wolven onze provincie bezoeken, vind je vaker sporen in het landschap. Maar hoe herken je die sporen? Dat leggen onze collegae van Omroep Gelderland uit.
Een wolvenspoor herkennen is nog niet zo makkelijk. Er zijn een paar kenmerken die je 'moet' checken voordat je zeker kunt zijn dat het van een wolf is. We leggen hieronder een paar belangrijke kenmerken voor je uit.

Wolven lopen in een rechte lijn

En typisch kenmerk van een wolf is de manier waarop hij loopt. Wolven lopen meestal in een mooie rechte lijn. Dit in tegenstelling tot honden. Die maken veel bochten en spelen vaak in de buurt van hun baasje. Vind je dus een recht spoor dat honderden meters in één richting loopt? Grote kans dat het een wolf is.
Een meetlint langs een recht wolvenspoor
Een meetlint langs een recht wolvenspoor © Omroep Gelderland

Herken de pootafdruk

De voorpoten van de wolf zijn groter dan de achterpoten, dat zie je op onderstaande afbeelding. Soms staan de pootafdrukken los van elkaar, maar je kunt ook twee afdrukken op elkaar vinden. Als wolven lange afstanden afleggen, dan zetten ze vaak hun achterpoten in de afdrukken van de voorpoten. In zulke pootafdrukken zie je vaak een dubbele rij nagels.
De grote pootafdruk is de voorpoot, de kleine de achterpoot
De grote pootafdruk is de voorpoot, de kleine de achterpoot © Omroep Gelderland
Een ander kenmerk is dat je een kruis (X) kunt tekenen in de afdruk van een wolvenpoot, zonder de tenen te raken. De lijnen lopen langs de twee middelste tenen, en door het midden van de afdruk. De middelste tenen van een wolf staan verder naar voren dan die van een hond, en daardoor kun je bij een hond vaak geen kruis tekenen. Doe je dat wel, dan snijd je met de lijn door de tenen heen. Bij een hond moet daarom eerst een horizontale lijn getrokken worden in het midden. Zo word de H van 'hond' gevormd.
Een wolvenpootafdruk (links) en een hondenpootafdruk (rechts)
Een wolvenpootafdruk (links) en een hondenpootafdruk (rechts) © Omroep Gelderland
Verder hebben wolven scherpe nagels en dat zie je vaak duidelijk terug in hun pootafdruk. Veel honden hebben afgestompte nagels en daardoor zien hun afdrukken er anders uit. Bij honden lijkt het vaak alsof iemand met een balpen in de grond geprikt heeft.

Drollen met haren

Wolven eten hun prooi met huid en haar op. Dat betekent dat je vaak veel haren in wolvenpoep kunt vinden. Je kunt dat ontzettend goed zien in onderstaande foto's. De eerste foto is van een drol die al uitgespoeld is. De tweede drol is verser.
Haren in wolvenpoep
Haren in wolvenpoep © Omroep Gelderland
Dit betekent echter niet dat in alle wolvendrollen haren te vinden zijn. Als een wolf bijvoorbeeld vooral organen heeft gegeten, of bot, dan ziet de drol er heel anders uit. Dan zitten er weinig of geen haren in. Een goede manier om te weten of het van een wolf is, is er eraan ruiken. Wolvendrollen hebben namelijk een typische geur, die helaas lastig te omschrijven is. Het is een kwestie van veel oefenen en ruiken voor je de geur kunt herkennen.
Drollen van een wolf die botten gegeten heeft
Drollen van een wolf die botten gegeten heeft © Omroep Gelderland

Goed om te weten

In dit artikel hebben we een paar kenmerken uitgelegd. Maar let op: als je één kenmerk van een wolf ziet, betekent het niet gelijk dat je met een wolf te maken hebt. Er lopen veel honden rond, dus de kans is erg groot dat het een hondenspoor is. Ook honden kunnen in een rechte lijn lopen, bijvoorbeeld als hun baasje fietst en zij mee rennen.
Ook lijken bepaalde hondenrassen behoorlijk op een wolf. In sommige pootafdrukken van honden kun je daarom ook een 'X' tekenen in plaats van een 'H'. Wolvenwelpen van een paar maanden oud kunnen ook een 'H' in de prent hebben.
De scherpe nagels van de wolf zijn wel vaak een heel duidelijk kenmerk. Denk je een wolvenspoor gevonden te hebben? Probeer dan zoveel mogelijk kenmerken te checken. Hoe meer kenmerken kloppen, hoe groter de kans dat je met een wolf te maken hebt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.