nieuws

Boeren Vriezenveen zijn wilde zwijnen meer dan zat

Boeren rond natuurgebied Engbersdijkvenen bij Vriezenveen klagen over een plaag van wilde zwijnen. De dieren veroorzaken veel schade aan de gewassen van de boeren. Tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten vroegen ze de Provincie Overijssel om een eind te maken aan de overlast.
Volgens één van de boeren gaat het om minstens vijftig dieren die er rondlopen. Ook op andere plekken in Twente zijn er steeds vaker meldingen van overlast. Omdat wilde zwijnen zich snel kunnen voortplanten vrezen de agrariërs dat het er binnenkort nog veel meer zijn. Opvallend is dat de provincie een nul-beleid voert; alle wilde zwijnen zouden moeten worden afgeschoten.
Torenhoge kosten
De overlast ontstond vier jaar geleden. Sindsdien trekken de boeren aan de bel bij verschillende instanties, waaronder de provincie. Maar ze lopen voortdurend tegen een dichte deur aan. Pas ingezaaide velden worden in een nacht omgewoeld, volgens de boeren. Maar om de schade vergoed te krijgen duurt lang en vaak wordt slechts een deel vergoed. Zo moet voor het taxeren van de schade 300 euro betaald worden en daar bovenop een eigen bijdrage van 250 euro.
Gedeputeerde Hester Maij liet vanochtend op het provinciehuis in Zwolle weten dat ze niet van plan is om iets te doen aan de kosten die gemaakt worden door de boeren, vanwege landelijke afspraken. Of de politiek nog in actie komt voor de boeren, werd vanochtend nog niet duidelijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.