Nieuws

Extinction Rebellion-mannen emotioneel: "Wij zijn echt bang dat onze kleinkinderen op een nare wereld moeten leven...."

Zaterdag 11 maart gaan milieuactivisten van Extinction Rebellion voor de zesde keer de A12 blokkeren. Zij voeren onder andere actie tegen de fossiele subsidies van 17,5 miljard die de overheid verleent voor het stimuleren, produceren en het gebruik maken van fossiele brandstoffen.
"Het bedrag is drie keer hoger dan wat in de Rijksbegroting is opgenomen," vertelt Ico. Hij is trots op deze acties. Ook al heeft Ico een gebiedsverbod, hij leert de nieuwelingen uit omgeving Enschede wat ze wel en niet moeten doen bij de acties. Extinction Rebellion geeft deze trainingen door het hele land.
In de video hieronder zie je hoe zo'n training gaat.
training extinction rebellion

Burgerlijke ongehoorzaamheid

"Hoe weet je wat je mag verzwijgen als de politie je aanhoudt bij een klimaatactie? En hoe maak je je zo zwaar mogelijk zodat de mannen in blauw je niet zomaar mee krijgen naar de cel?" Veel actievoerders hebben al meerdere keren een halve dag in de cel gezeten. "Dat hoort erbij." Door je te houden aan burgerlijke ongehoorzaamheid kun je wel je stem laten horen, zonder dat je echt in de problemen komt.

Twee acties: boeren en Extinction Rebellion

Er vinden 11 maart twee acties tegelijkertijd plaats in Den Haag. Want ook boeren roepen de politiek op om te luisteren naar het volk. Ico heeft wel op persoonlijke titel even contact gehad met de voorlichter van de FDF. "Uiteindelijk gaan we allemaal met hetzelfde doel naar Den Haag. Ook zij zijn het vertrouwen in de overheid kwijt. We willen beiden absoluut geen wij-zij confrontatie." Het contact met de boeren is een zaak van de overheidsdiensten en er is dan ook verder geen overleg tussen de groepen.
Idse (rechts) haakt in zodat de politie hem moeilijk kan meenemen
Idse (rechts) haakt in zodat de politie hem moeilijk kan meenemen © Jauke Boerdam

Emotionele opa's

Ico en Idse zijn allebei opa. Ze worden emotioneel wanneer er over gesproken wordt. "Ik ben echt bang dat de wereld voor mijn kleinkinderen een stuk minder mooi zal zijn," zegt Idse die altijd biologisch eet en nooit meer gaat vliegen. Ook Ico slikt zijn tranen weg. "Ik deel die angst. Ik maak me echt enorm grote zorgen. Milieuwetenschappers zijn de grootste antidepressiva gebruikers, heb ik gehoord. Dat zegt toch genoeg?"
Je kunt nergens plassen, dus ik doe een luier aan
Wendy

Geweldloze actie

"Wij zijn altijd geweldloos. En als we worden opgepakt, moeten we goed nadenken over wat geweld is. Als ik mijn benen om een agent heen sla, terwijl hij mij probeert mee te nemen, dan is dat geweld." In de cursus wordt besproken waar die grens ligt. "Een middelvinger opsteken is geen geweld. Maar misschien wel een belediging van een agent."
Ico en Wendy bootsen politie na bij het meenemen van arrestanten
Ico en Wendy bootsen politie na bij het meenemen van arrestanten © Jauke Boerdam

Geen beschuldigingen

Ook wordt besproken dat niemand uit de groep perfect is. Ico bekent: “Ik heb twee oldtimers die enorm stinken. Maar ik heb er goede redenen voor en het is belangrijk dat je elkaar niet beschuldigt. Je moet juist samen beseffen dat als iedereen het een beetje beter doen we meer bereiken dan wanneer een enkeling alles perfect doet”.

Luier aan

Wendy doet bij acties altijd een luier om. “Als de groep wordt opgepakt, kom je in een grote stadsbus te zitten, maar heb je geen toegang tot een toilet. En een luier zit ook lekkerder op het harde asfalt," zegt ze met een brede grijns.
"De rugzak is gevuld met eten, drinken en er zit een oude telefoon in die je identiteit niet verklapt. Wanneer je anoniem actie voert, kan de politie eigenlijk niet zoveel met je. En dan laten ze je na het voorgeleiden en een paar uur cel meestal weer snel los."

Juridisch

Ook het juridische deel wordt besproken. "Elke actie wordt vooraf met juristen besproken, zodat we weten waar de grens van de wet ligt en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt gekeken naar de diverse stappen die genomen kunnen worden om je gelijk te halen na acties."

Drie dagen

In Nederland heeft nog nooit iemand van Extinction Rebellion langer dan drie dagen in de cel gezeten. “Het is vaak pure intimidatie wat de politie doet om maar aan informatie te komen. Je kunt het beste gewoon bij elke vraag “geen commentaar” geven. Het is ook verstandig om geen informatie te geven over iets wat je niet hebt gedaan. Want ook dan kan de politie een lijstje afstrepen en komen ze alsnog uit bij degene die wel iets heeft gedaan."
Eigenlijk trekt de hele groep één gelijke conclusie. “Corona heeft bewezen dat je een land of zelfs de hele wereld anders kunt organiseren. Dan moet het voor het klimaat ook kunnen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.