Nieuws

Overheid grijpt in bij commerciële WOZ-bezwaarbureaus

De binnenstad van Deventer
De binnenstad van Deventer © ANP
Staatssecretaris Van Rij (Fiscale Zaken) gaat strengere regels opstellen voor commerciële bureaus die voor burgers bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van hun woning. Op die manier wil de overheid voorkomen dat de bedrijven, die gemeenten veel geld kosten, hoge winsten blijven maken.
Commerciële no cure, no pay-bureaus tekenen voor de burger bezwaar aan, maar kosten gemeenten veel geld. "Op het moment dat ze iets in het gelijk worden gesteld, en dat gaat soms maar om duizend euro van de totale WOZ-waarde, moeten wij ze bedragen tot 750 euro betalen", vertelde Bart Lassche van het Belastingkantoor Twente vorige week.

Hoge kosten

Staatssecretaris Van Rij onderschrijft die hoge kosten. "Bij doorprocederen ligt dit bedrag nog hoger", zegt hij tegen persbureau ANP. "Naast dat hierdoor over de rug van mensen geld wordt verdiend, legt dit groeiende aantal bezwaar- en beroepsprocedures ook een steeds groter wordende druk op de uitvoering van de fiscale wetgeving en de rechtspraak. Gemeenschapsgeld vloeit zo weg naar commerciële partijen."
Eerder riepen Deventer en Zwolle al op om rechtstreeks bezwaar te maken en dat dus niet via de commerciële bezwaarbureaus te doen.
De WOZ-waarde is het bedrag dat je eigen woning waard is. De prijzen stijgen al sinds 2014 ieder jaar. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor diverse andere belastingen, zoals de onroerende zaakbelasting. Dat is de belasting die je betaalt als je eigenaar bent van een woning.

Wet aanpassen

De staatssecretaris wil onder meer de wet zo aanpassen dat de vergoeding standaard aan de belastingplichtige wordt uitbetaald: de woningbezitter dus, in plaats van het bezwaarbedrijf. Ook de vergoeding wordt verlaagd, waardoor het verdienmodel voor de commerciële bedrijven minder aantrekkelijk moet worden.
Van Rij wil voor de zomer zijn plannen aan de Tweede Kamer voorleggen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.