nieuws

Grensoverschrijdend Politie Team krijgt 800.000 euro van Europese Unie

De Duitse en Nederlandse politie in de grensstreek krijgt 800.000 euro van de Europese Unie. Hiermee kan het Grensoverschrijdend Politie Team (GPT) verder uitgebouwd worden.
Het samenwerkingsverband tussen de Koninklijke Marachaussee, Politie Oost-Nederland, Bundespolizei-inspektion Bad Bentheim en Landespolizei Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen voeren onder andere surveillances en controles in het Nederlands-Duitse grensgebied uit. Vanmorgen werd aan de grens bij Bad Bentheim aan de A1 de samenwerkingsovereenkomst ondertekend.
Al sinds november 2008 is het team actief en wordt met succes grensoverschrijdende criminaliteit zoals mensensmokkel, mensenhandel, identiteitsfraude, drugssmokkel, witwassen en voertuigencriminaliteit bestreden. Het team staat bekend als voorbeeld voor de rest van Europa.

Internetcriminaliteit

Het geld wordt de komende vier jaar gebruikt om knelpunten op te lossen, intensievere samenwerking en innovatie. Hierbij kan gedacht worden aan het opsporen en oplossen van bijvoorbeeld internetcriminaliteit en het koppelen van informatiesystemen. Criminelen worden steeds creatiever in het omzeilen van grenzen, met name via internet. Het GPT kan met het beschikbare geld nieuwe en slimmere werkwijzen ontplooien.
Politiechef Oost-Nederland Stoffel Heijsman roemt de samenwerking maar onderkent ook de knelpunten. "Je hebt te maken met verschillen in wetgeving en daardoor verschillen in aanpak, maar daar zul je mee te maken blijven hebben".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.