Nieuws

Greenpeace plakt posters op Rabobankpanden om stikstofcrisis

Greenpeace heeft posters geplakt op het Rabobankkantoor in Hengelo.
Greenpeace heeft posters geplakt op het Rabobankkantoor in Hengelo. © Greenpeace
'Laat Rabobank betalen voor de stikstofcrisis.' Posters met die boodschap heeft Greenpeace vannacht geplakt op ruim honderd Rabobank-filialen door heel Nederland. De milieuorganisatie was ook actief in heel Overijssel.
Greenpeace wil dat de Rabobank meebetaalt aan het oplossen van de stikstofcrisis. "We hebben een boodschap te verkondigen aan de Rabobank", meldt actievoerder Marcel die vannacht actief was in de kop van Overijssel. "Stop nou met het financieren van de intensieve veehouderij." Volgens Greenpeace is dit niet alleen slecht voor boeren, maar ook voor het klimaat en de natuur.
"De stikstofcrisis is mede veroorzaakt door de Rabobank", stelt de actievoerder. "Het mag niet zo zijn dat die bank een vrijbriefje krijgt over de rug van de belastingbetaler."

Vreedzame actie

De actie in de nachtelijke uren is goed verlopen, laat Marcel weten. "Het was een vreedzame actie, we hebben niets vernield en de posters zijn eenvoudig te verwijderen. De nadruk moet liggen op de boodschap en niet op de actie."
Bij de plakactie is volgens Greenpeace niemand aangehouden. Wel is een actievoerder voorafgaand aan het posters plakken thuis door de politie bezocht, weet Marcel. "De politie had iets vernomen, maar de actie is er gewoon om doorgegaan." In de Kop van Overijssel zonder wanklank, meldt de actievoerder. "Als we beveiliging tegenkwamen, wachtten we gewoon tot het busje voorbij was."
En reacties van voorbijgangers? Marcel: "Op zondagavond is er helemaal niemand op straat in de Kop van Overijssel."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.