Nieuws

Onderwijsminister Dennis Wiersma bestookt met vragen tijdens bezoek aan scholen in Almelo

Onderwijsminister Dennis Wiersma bezoekt Het Erasmus in Almelo
Onderwijsminister Dennis Wiersma bezoekt Het Erasmus in Almelo © RTV Oost
"Mogen mobieltjes nog in de klas? Kunnen de klassen kleiner?" Onderwijsminister Dennis Wiersma kreeg vandaag op verschillende scholen in Overijssel een vragenvuur van leerlingen. Wiersma bezocht onder meer Het Erasmus in Almelo en Arkelstein in Deventer.
"Ik heb het hier gevraagd aan de leerlingen, het was een beetje fifty-fifty", zegt Wiersma over het mobieltjesverbod in de klas. In een rondetafelgesprek met leerlingen van Het Erasmus in Almelo ligt er geen mobiele telefoon op tafel, maar het is duidelijk wel een heikel onderwerp. Mogen scholen zelf beslissen om mobieltjes in de klassen toe te staan, of moet het door de overheid worden opgelegd?
Minister Dennis Wiersma van onderwijs op bezoek bij Het Erasmus in Almelo
Wiersma laat weten er nog niet uit te zijn. "Je ziet dat de meningen hierover heel erg verdeeld zijn. Ik vind het moeilijk om een keuze te maken als het fifty-fifty is, dus ik ga er nog wat nachtjes over slapen en voor de zomer kom ik erop terug."
Hannah Tijhuis is één van de Almelose leerlingen die in gesprek gaat met de minister. Zij wil weten of Wiersma wettelijk vast gaat leggen hoeveel leerlingen er maximaal in een klas mogen zitten. "Bij sommige lessen is het best wel druk", zegt Hannah. "Ik denk, als je het vastlegt op onder de dertig leerlingen, dan mogen scholen daar niet overheen. Uiteindelijk denk ik ook dat het helpt om de werkdruk voor leraren te verkleinen."
Onderwijsminister Dennis Wiersma in gesprek met leerlingen van Het Erasmus in Almelo
Onderwijsminister Dennis Wiersma in gesprek met leerlingen van Het Erasmus in Almelo © RTV Oost
Het antwoord van Wiersma, dat het gemiddeld aantal leerlingen per klas in Nederland 21 is, verbaast ze in Almelo. "Hier is het veel drukker." VWO-leerlinge Jasmijn Hengstman is blij met de toezegging van de minister dat er meer aandacht komt voor praktijklessen op het VWO. "Hij zei dat hij praktijk en theorie wat meer gelijk wil trekken en dat je op VWO ook wat meer praktijk zou kunnen doen. Dat is nu eigenlijk nog niet."
Na een gesprek van ruim twintig minuten moet Wiersma door naar het ROC in Almelo. "Ik vond het heel leuk dat hij de tijd nam om met ons in gesprek te gaan", zegt leerling Camsu Gönen. "Heel goed dat hij dit doet." Ook Jasmijn Hengstman vond het een bijzondere dag. "Over het algemeen zie je ze niet zo heel vaak in het oosten van het land. Ik heb altijd het idee dat wij een beetje vergeten worden. Dus ik vond het wel leuk dat hij hier op onze school was."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.