Nieuws

Ingestort huis Oldenzaal: monteur die explosie veroorzaakte strafrechtelijk vervolgd

Het huis stortte in na een gasexplosie
Het huis stortte in na een gasexplosie © ANP / Vincent Jannink
De 39-jarige monteur die door zijn werkzaamheden een explosie veroorzaakte bij het huis aan de Hoefsmid in Oldenzaal, april vorig jaar, wordt strafrechtelijk vervolgd. Dat laat het Openbaar Ministerie weten na vragen van RTV Oost. Door de explosie stortte het huis volledig in. Wonder boven wonder overleefden alle personen in de woning het ongeval.
Bijna een jaar lang deed het Openbaar Ministerie samen met de Arbeidsinspectie onderzoek naar de explosie en de rol van de monteur die op dat moment bij de woning aan het werk was. De monteur, een zzp’er uit Rotterdam, was bezig met het aanleggen van een laadpaal voor elektrische auto's. Tijdens die werkzaamheden heeft hij een gasleiding geraakt, meldde de brandweer destijds.
De monteur wordt het ontstaan van een explosie door schuld met gevaar voor goederen en letsel tot gevolg ten laste gelegd.
Het huis in Oldenzaal, april vorig jaar
Het huis in Oldenzaal, april vorig jaar © RTV Oost / Teun van der Velden
Op het moment van de explosie waren vier personen in de woning aanwezig. Een man en vrouw met hun zoon en dochter. De moeder en dochter konden vrij snel uit het puin gered worden, maar de vader is uren na de explosie pas door een gespecialiseerd team van de brandweer uit het puin gered. De zoon des huizes kon de woning lichtgewond verlaten. Hij zat op zolder toen het huis instortte.

Definitief niet terug

Het gezin besloot na de explosie om definitief niet terug te keren naar de Hoefsmid omdat ze daar continu worden herinnerd aan de explosie. De gemeente Oldenzaal gaf het gezin voor twee jaar voorrang bij kaveluitgifte vanwege de grote impact van de gebeurtenis.
De monteur moet binnenkort voor de rechter verschijnen. Een datum voor de eerste zitting is nog niet bekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.