Nieuws

Zwolle straks jarenlang zonder evenementenhal: "Schrik hiervan"

Het contract van de IJsselhallen loopt 1 januari 2024 af; een opvolger is nog niet gevonden
Het contract van de IJsselhallen loopt 1 januari 2024 af; een opvolger is nog niet gevonden © Arnoud de Vries / RTV Oost
Zwolle zal het jarenlang zonder locatie voor grote concerten, enorme feesten, beurzen en evenementen moeten stellen. Hoewel de aanstaande sloop van de IJsselhallen al in 2020 beklonken werd, laat de opening van een opvolger nog zo'n vijf jaar op zich wachten. "Maar het alternatief is dat het nog zes tot acht jaar duurt."
Het IJsbeeldenfestival, Lego World, Tractor Pulling, karpersbeurs Carp, Meatloaf, Slayer: de IJsselhallen in Zwolle waren regelmatig een plek voor groots spektakel en vertier. Maar in de zomer van 2020 besloot de gemeente dat de voormalige veehallen plaats moeten maken voor een nieuwe woonwijk. Op en rond de plek van de IJsselhallen moeten 1500 woningen verrijzen.
En dus was de vraag: wat wordt de opvolger van de evenementenlocatie? Want dat wilde Zwolle wel graag behouden: naast allerlei evenementen brengt zo'n hal ook miljoenen euro's naar de provinciehoofdstad via de voorheen jaarlijks 450.000 bezoekers, die ook nog hotels, restaurants en winkels bezoeken.

Zwart gat

Marktpartijen en gemeenteraadsleden uitten sinds die zomer regelmatig hun zorg voor een zwart gat: een lege periode tussen de IJsselhallen en de nieuwe evenementenhal. Afgelopen zomer wilde wethouder Monique Schuttenbeld de partij bekendmaken die de nieuwe hallen zou mogen bouwen, maar dat is inmiddels met een jaar uitgesteld. Gisteravond erkende ze tijdens de gemeenteraadsvergadering dat Zwolle jarenlang in een zwart gat zal zitten.
Slechts één marktpartij is nog in de race om het ja-woord van de gemeente, het plan voor een nieuwe hal ligt klaar. Ook de locatie is al bekend; enkele honderden meters van de IJsselhallen af, aan de andere kant van de A28. Maar het plan voldoet volgens Zwolle nog steeds niet aan de eisen. Vandaar dat de procedure meerdere keren verlengd is, zodat de partij het plan kan verbeteren.

Duurt nog jaren

"Als de initiatiefnemers hun plan mogen uitwerken, zijn we zo drie jaar verder voordat er überhaupt een schop de grond in kan", zei Schuttenbeld na vragen van meerdere partijen over het trage proces. "Als we konden kiezen uit veertig partijen zou het anders zijn, maar in deze situatie is het anders. Voor de zomer zullen we duidelijkheid geven of deze partij het mag gaan uitvoeren, of niet."

'Vijf jaar zonder'

De woorden van de wethouder zorgden voor verbazing bij onder andere de VVD. "Als het nog drie jaar duurt voordat er een schop in de grond gaat, en ik ga uit van een bouwperiode van twee jaar, dan betekent dit dat we vijf jaar zonder evenementenlocatie zitten. Daar schrik ik van", stelde raadslid Jeroen Doornbosch.
Dit betekent dat we vijf jaar zonder evenementenlocatie zitten. Daar schrik ik van
Jeroen Doornbos (VVD)

Alternatief nog erger

Het alternatief is alleen nog erger, reageerde de wethouder. En de reden voor de huidige vertraging van het proces. "Het aantal initiatiefnemers die dit kunnen bouwen, is op één hand te tellen. Als we nu met het proces stoppen en opnieuw beginnen met nieuwe partijen, zijn we zes tot acht jaar verder." En dus heeft de wethouder nu nog geduld met die ene partij, waar ze ook vertrouwen in heeft. "Er ligt een mooi plan."

Einde IJsselhallen 2024

Het huurcontract van de IJsselhallen loopt op 1 januari 2024 af. Vanaf dat moment zouden de hallen ruimte moeten maken voor woningbouw, en zit Zwolle dus zonder grote evenementenhal. Sinds die bekendmaking van de woningbouwplannen in 2020 bouwde uitbater Libéma de activiteiten in Zwolle al af: de hallen werden veel gebruikt voor coronatesten en -vaccinaties. Momenteel vullen een kartbaan en padelbanen een deel van de IJsselhallen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.