Nieuws

Bouwgrond tot 2029 niet beschikbaar: jongeren in Sint Jansklooster balen

Hennique en Kim willen allebei een huis
Hennique en Kim willen allebei een huis © Jauke Boerdam
Zestig jongeren uit Sint Jansklooster willen een woning in hun eigen dorp. Volgens raadslid Tilko Gernaat van de Christelijke Partij Burgerbelangen is er ook grond genoeg. Maar die aangekochte grond komt volgens de gemeente pas in 2029 beschikbaar om te bebouwen.
Hennique Knobbe (24) en Kim Ruiter (23) zijn twee van de zestig jongeren die al twee jaar met de gemeente in contact zijn over woningbouw. "We hebben brieven verstuurd, gesprekken gehad met raadsleden en de ambtenaar die er over gaat, maar we komen geen stap verder," zegt Hennique.
De vrouwen hebben een enquête gedaan onder de jeugd om een goede inschatting te kunnen maken hoeveel starterswoningen nodig zijn. "Twee jaar geleden kwamen we op veertig huizen, maar dat aantal is dus al gegroeid."
Jongeren suit Sint Jansklooster willen een huis

Woonagenda

In de woonagenda van de gemeente Steenwijkerland staat een uitgebreid overzicht van alle bouwplannen van de komende periode. "Maar daarin gaat het niet over het stuk grond waar we nu staan," zegt raadslid Gernaat over het weiland naast de Molenkampen. "Daar zou de jeugd prima kunnen bouwen."

Eigen huis

Veel van de jongeren wonen nog bij hun ouders. "Wij hebben allebei een partner en kunnen het dus betalen om een huis van ongeveer 275.000 euro te bouwen." Waar veel jongeren starten in een flatje of een kamer, willen deze jonge mensen direct in een starterswoning beginnen.
"We zijn het natuurlijk wel gewend om met ruimte om ons heen te wonen, maar we zijn niet veeleisend. Het gaat ons er vooral om dat we in het dorp kunnen blijven wonen en niet zoals veel vrienden moeten vertrekken naar de stad."

Duurder

Kim begrijpt niet waarom de gemeente geheimzinnig doet en hun laat wachten tot 2029. "We hebben zelf uit moeten vinden waarom er tot die tijd niet gebouwd mag worden. Ten eerste zit er nog een pachtcontract op en er ligt een nabetaling op de grond die ooit met de verkopende partij is afgesproken." Volgens een snelle berekening zou het uitkomen op ongeveer 8000 euro wat per huis bijbetaald moet worden. "Dat kunnen wij prima betalen. De kosten voor arbeid en materialen stijgen waarschijnlijk nog veel harder als we moeten wachten tot 2029."
Hennique en Kim voor het weiland wat al eigendom is van de gemeente Steenwijkerland
Hennique en Kim voor het weiland wat al eigendom is van de gemeente Steenwijkerland © Jauke Boerdam

Leefbaarheid

Gernaat vindt het maar niks dat het college niet besluit gelijk door te pakken. "Als de jeugd vertrekt heeft dat veel invloed op de leefbaarheid van ons dorp. Zij plakken de bloemen voor ons bloemencorso, zij vullen de sportscholen en als ze allemaal naar de stad verhuizen, raken we ze kwijt. Want laten we eerlijk zijn, de jeugd heeft de toekomst."

Gemeente Steenwijkerland

De gemeente wil inhoudelijk niet reageren. Ze geven aan dat wat betreft de locatie in Sint Jansklooster waar de jongeren het over hebben, de gesprekken nog gaande zijn en dat ze daar geen uitspraken over kunnen doen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.