Nieuws
"Chauffeurs komen strompelend naar buiten": dit is er mis met bussen in Overijssel en Gelderland

Stoelen die scheef staan en bussen die naar rechts trekken, die problemen doen zich voor bij elektrische bussen in Overijssel en Gelderland. Dat concludeert onderzoeksinstituut TÜV Nord.
De bussen waren tot eind vorig jaar van vervoerder Keolis, maar zijn in december overgegaan op EBS. Dat bedrijf verzorgt het openbaar vervoer in een aantal plaatsen in de Randstad en - onder de naam RRReis - in delen van Flevoland, Gelderland en Overijssel.
De elektrische probleembussen van Chinese makelij vertonen al vanaf de oplevering aan Keolis in 2020 mankementen. Keolis bestelde de elektrische bussen voor het vervoer in de IJssel- en Vechtstreek. Maar er werd gesjoemeld bij de aanbesteding en Keolis verloor het gebied aan vervoerder EBS die ook de nieuwe vloot van Keolis overnam.
Lijst met gebreken
Keolis moest de probleembussen uiterlijk eind vorig jaar hebben gerepareerd, maar dat is niet gelukt. Bij de overname door EBS zijn alle ruim 200 bussen gekeurd, waarbij 64 problemen zijn geconstateerd, zo meldt Omroep Gelderland. De omroep is in het bezit is van de lijsten met de aangetroffen gebreken.
Zo staat de chauffeursstoel in 91 procent van de bussen in verkeerde positie. "Je zit steeds scheef op de stoel. Als ik drie uur heb gereden, dan loop ik daarna heel slecht. En er zijn collega’s die strompelend uit de bus komen", vertelt een chauffeur die anoniem wil blijven. "Rug-, schouder- en armklachten hoor je vaak, maar ook een zere kont van de zittingen", zegt een andere chauffeur. "Je komt stijf uit de bus", zegt een derde.
Bus trekt naar rechts
En de probleembussen vertonen meer mankementen, blijkt uit een rapport dat meer dan 15.000 pagina's telt. Daarin wordt ook gemeld dat zeventig procent van de bussen naar rechts trekt. Een mankement dat al in 2021 is opgemerkt. "Daardoor moet er continu tegenkracht gegeven worden met de rechterarm, waardoor op lange termijn klachten aan die arm kunnen ontstaan", staat volgens Omroep Gelderland in een eerder uitgevoerd onderzoek.
De elektrische bussen moeten nog dertien jaar rijden. Volgens EBS zijn er goede afspraken gemaakt met de bouwer van de bussen – het Chinese BYD – en een onderhoudspartij om de problemen te verhelpen.
Vertrouwen in de toekomst
Wanneer alles is opgelost, kan directeur Mol niet zeggen. "Het kost enige tijd, maar we doen het zo snel mogelijk. Het hangt ook af van de zaken die we tegenkomen. Dat gaat natuurlijk niet van de een op de andere dag. Er is tijd voor nodig."
Hoewel het geloof in de bussen onder chauffeurs op dit moment niet hoog is, is er toch vertrouwen in de toekomst. "Anders was ik al weggeweest", zegt een van hen. "Maar van een scheve plank, kan je geen rechte maken. Hoogstens een mooie."