nieuws

Amerikaans onderzoek legt link tussen aardbevingen en injecties afvalwater

Er is in Amerika verband aangetoond tussen aardbevingen en injecties van afvalwater in de bodem. Dat blijkt uit onderzoek naar afvalwater-injecties dat is gepubliceerd in het gerenommeerde Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Science. In Twente wordt ook afvalwater in de bodem geïnjecteerd door de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Het CDA in Overijssel is geschrokken van het Amerikaanse onderzoek en wil van verantwoordelijk minister Kamp weten in welke mate het risico ook voor Twente geldt.
In het gepubliceerde onderzoek worden cijfers gebruikt die de grens aangeven van wat de bodem aankan, voor er grote risico's zijn op bevingen. Als je die berekeningen gebruikt voor de situatie in Twente wordt die grens fors overschreden. Het CDA noemt de uitkomsten van dat onderzoek schrikbarend en wil via het CDA in de Tweede Kamer een reactie van verantwoordelijk minister Henk Kamp.
De NAM heeft de afvalwater injecties in Twente enige tijd geleden gestopt, omdat na controle van een lek in de pijpleiding blijkt dat de leiding was aangetast door een bacterie. Het CDA beseft dat de situatie in Amerika niet een op een te vergelijken is met Twente. De bodem en het landschap verschillen met dat in Nederland. In Amerika is meet-apparatuur geplaatst bij de installaties, in Twente gebeurt dat niet. Het CDA wil alles op alles zetten om te voorkomen dat de afvalwater-injecties worden hervat, maar als het Rijk toch weer toestemming geeft wil de partij dat er meet-apparatuur bij de omwonenden wordt geplaatst. In Rossum, vlakbij een locatie van de NAM hebben bewoners al trillingen waargenomen.

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.