nieuws

Afzien tijdens de Ramadan in de zomer

De Ramadan, de jaarlijkse vastenmaand voor de moslims, is gistermorgen om 03.46 uur begonnen. Moslims mogen in deze maand van zonsopgang tot zonsondergang, niet eten en drinken.
In de zomermaanden betekent dat dus echt afzien. Om 22.06 mag er pas weer worden gegeten. Een moeilijke maar ook mooie periode, vinden de moslims zelf. Voor Sevda Taflan uit Deventer begon de dag al vroeg.
"Wij staan 's ochtends vroeg op. Om 03.00 uur ging mijn wekker al", vertelt Sevda. "Wij ontbijten dan. Dan wordt er wel wat minder gepraat dan 's avonds, maar dan eten we samen en gaan we slapen."
En hoe de dag er verder uitziet? "Degene die moet werken, gaat werken. Kinderen die naar school moeten, gaan naar school."

Verplicht voor gezonde moslim

Het vasten in de maand Ramadan is een van de vijf pijlers van het islamitisch geloof. Het is een verplichting voor elke gezonde moslim. Mensen met lichamelijke klachten zijn vrijgesteld van de Ramadan. Als er andere redenen zijn waardoor je niet kunt vasten, mag je het op een ander moment inhalen. Vasten in de zomermaanden is voor moslims op het noordelijke halfrond zwaar vanwege de lange dagen en de korte nachten.
Moslims in de Arabische wereld zijn wat dat betreft beter af. Veel Europese moslims nemen dan vakantie en gaan op familiebezoek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.