Nieuws

BBB-leider Van der Plas niet naar boerenprotest Den Haag: "Voel me niet veilig genoeg"

Caroline van der Plas (BBB) tijdens een debat over het stikstofbeleid
Caroline van der Plas (BBB) tijdens een debat over het stikstofbeleid © ANP
Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging gaat aanstaande zaterdag niet naar het boerenprotest in Den Haag. De politica uit Deventer voelt zich door recente bedreigingen niet veilig genoeg om "bij zo'n massale publieksbijeenkomst op een podium te staan". Dat zei ze gisteravond in het programma Vandaag Inside.
Van der Plas is eerder bedreigd en de laatste weken is het volgens haar weer heel 'onrustig'. Daarnaast weet ze niet wie er zaterdag allemaal naar Den Haag willen komen. "Het is een protest van boeren, maar er komen ook heel veel burgers die zich zorgen maken. Ik weet niet precies wie daar allemaal zijn, dus het overzicht mist dan voor mij. Tuurlijk kan ik beveiliging krijgen (...), maar alleen het feit dat dat dan nodig zal zijn, geeft mij een heel onveilig en onprettig gevoel."

'Wil risico niet lopen'

Volgens Van der Plas is de samenleving heel onrustig en worden mensen ook steeds bozer. "Ik zeg niet dat er iemand staat met een pistool, maar er zijn mensen zodanig boos op mij waarbij ook allemaal theorieën worden verspreid (...). Het kan zijn dat iemand er zo van overtuigd is dat ik het kwaad ben, dat 'ie denkt: nu ga ik het doen. Ik wil dat risico niet lopen."
Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever gaf eerder aan dat het boerenprotest op 11 maart 'de grootste demo aller tijden' gaat worden. Aanvankelijk wilde de boerenactiegroep met 5000 trekkers naar het Zuiderpark komen, maar gisteren maakte de gemeente Den Haag bekend dat er maar twee trekkers zijn toegestaan. Ook klimaatactivisten van actiegroep Extinction Rebellion hebben aanstaande zaterdag plannen. Zij willen voor de zesde keer de A12 blokkeren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.