Nieuws

Wie gooide stenen naar de supportersbus van FC Twente?

De kapotte ruit van de supportersbus uit Denekamp.
De kapotte ruit van de supportersbus uit Denekamp. © politie/Plaats Delict
De vijftig voetbalfans in de bus kwamen met de schrik vrij, toch wil de politie graag weten wie stenen door de ruit hebben gegooid van een supportersbus van FC Twente. Ze zoekt vijf stenengooiers.
Het gebeurde op zondagavond 26 februari op de A1 bij Wilp. Nadat de chauffeur de touringcar had stilgezet, zag hij dat een steen dwars door de ruit was gegaan en een tweede steen vastzat in de ruit. In de bus zaten leden van de FC Twente-supportersvereniging uit Denekamp.
Tekst gaat verder onder de video
De vijf personen naar wie de politie op zoek is, stonden die avond (Twente kwam terug van de wedstrijd in Eindhoven tegen PSV) in het zwart gekleed en met een capuchon over hun hoofd langs de snelweg. De buschauffeur zag dat ze allemaal een steen in de hand hadden en die stenen gooiden ze in de richting van de touringcar. De steen die klem kwam te zitten in de ruit wordt onderzocht op DNA-sporen.
Het is niet de eerste keer dat de bus is bekogeld. Drie jaar geleden gebeurde het ook, de bus was toen nog maar kort in gebruik.
Wie doet nou zoiets, vraag je je af. Jennifer Schoorlemmer van de politie zegt in Plaats Delict: “Als de bestuurder was geraakt bijvoorbeeld, dan was die bus onbestuurbaar geworden en waren de gevolgen niet te overzien geweest. De daders hebben een ontzettend groot risico genomen.”
De supportersbus uit Denekamp.
De supportersbus uit Denekamp. © Eigen foto.
De bus, ook bekend als de Noaberbus, is door de supporters zelf aangeschaft. Voor schades zijn ze niet verzekerd, meldt de politiewoordvoerster. “Er moest een nieuwe ruit in ter waarde van 4.500 euro. Daar zit niemand van die vereniging op te wachten, natuurlijk.”

Mogelijk zoeken in Deventer

De daders zitten wellicht in de hoek van de aanhang van Go Ahead Eagles, al wil de politie geen overhaaste conclusies trekken. Een week voor het steenincident moest het onderlinge treffen tussen beide rivalen in Deventer worden stilgelegd door ongeregeldheden. Na de wedstrijd was het onrustig en moest de politie de orde te herstellen. De mobiele eenheid werd ingezet, een relschopper werd aangehouden.
Schoorlemmer: “Het is mogelijk dat het gooien van de stenen naar de supportersbus iets met die ongeregeldheden te maken heeft. De supporters uit Denekamp waren niet bij die ongeregeldheden betrokken, dus ze vinden het enorm frustrerend dat zij nu de dupe zijn van het trammelant van een week eerder.”
De bus was niet uitgerust met een dashcam. De politie heeft haar hoop gevestigd op automobilisten die de stenengooiers wel hebben gefilmd. “Die beelden willen we heel graag hebben”, zegt de politiewoordvoerster. “Het is echt een heel gevaarlijke actie geweest van die vijf. Mogelijk hebben zij hier niet bij stilgestaan.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.