Nieuws

Talen uit Staphorst mocht gevaarlijk afval niet innemen, alsnog 5000 euro boete

Afvalinzamelaar Talen in Staphorst krijgt toch boete
Afvalinzamelaar Talen in Staphorst krijgt toch boete © RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel
Afvalinzamelaar Albert Talen uit Staphorst moet een boete van vijfduizend euro alsnog afrekenen met de provincie voor het accepteren van verboden, gevaarlijk afval. Talen kreeg de boete eerder al, maar was het daar niet mee eens en ging in hoger beroep. De Raad van State geeft de provincie Overijssel gelijk en dus blijft de boete staan.
Talen heeft al een hele reeks geschillen met de gemeente Staphorst en de provincie achter de rug. Dat heeft geleid tot sluiting van zijn stortplaats in Staphorst en een persoonlijk faillissement.
In 2017 werd onder de ogen van controleurs van de provincie een lading afval met lekkende verfblikken ingenomen op de toenmalige stortplaats aan de Burgemeester Niemeijerstraat. Talen had daarvoor geen vergunning. Al eerder had de provincie hem met een dwangsom duidelijk gemaakt dat dit niet mocht. Het gebeurde toch en dus werd de dwangsom omgezet in een boete.

Onschuldig

Talen vindt zichzelf niet schuldig. Hij was zelf niet op de stortplaats aanwezig en kon de acceptatie van het afval dus ook niet voorkomen. Aannemers waren in opdracht van de provincie bezig met het weghalen van afval, omdat er meer lag dan Talen mocht inzamelen. Hij had te horen gekregen dat hij die dag beter niet op de stortplaats kon komen.
Volgens de provincie is het verboden, gevaarlijk afval door een werknemer van Talen geaccepteerd. Toezichthouders constateerden op zijn kantoor dat het afval was geaccepteerd en de begeleidende vrachtbrief was ondertekend door een medewerker. Voor de Raad is daarmee hard bewijs geleverd voor de overtreding.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.