Nieuws

Vastberaden actievoerders in Deventer Ziekenhuis: "Niemand kiest hier meer voor"

Zorgpersoneel van het Deventer Ziekenhuis voert actie voor een betere cao
Zorgpersoneel van het Deventer Ziekenhuis voert actie voor een betere cao © RTV Oost
'Van covid niet geleerd, we worden nog steeds niet gewaardeerd' en 'Stegen de lonen maar net zo hard als de werkdruk'. Enkele leuzen die vandaag te lezen waren op spandoeken in de centrale hal van het Deventer Ziekenhuis. Tientallen zorgmedewerkers voerden 24 uur lang actie voor een betere cao.
Het is onderdeel van een landelijke actie van het zorgpersoneel. In 64 van de 65 ziekenhuizen in Nederland werd het werk deels neergelegd. In al deze ziekenhuizen werd vandaag gewerkt alsof het een zondag was. Dat betekent dat alleen de spoedeisende hulp doorging.

Acht cent per kilometer

Rond het middaguur verzamelden tientallen medewerkers van het Deventer Ziekenhuis zich bij de hoofdingang. Judith en Frederique werken op de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde (CRN). Ze zijn blij dat zo veel medewerkers zich hebben aangesloten bij de actie. "We staken voor een beter loon en betere arbeidsvoorwaarden. Met name voor de toekomst van de zorg, omdat blijkt dat niemand er meer voor kiest om deze richting op te gaan", legt Judith uit.
Judith en Frederique werken op de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde (CRN)
Judith en Frederique werken op de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde (CRN) © RTV Oost
"We hebben in de toekomst veel meer mensen nodig. Daarnaast willen we behoud van koopkracht. We gaan er momenteel gewoon op achteruit. Onze kilometervergoeding is acht cent per kilometer. Daar komt een normaal mens volgens mij zijn bed niet voor uit. We leveren allemaal een stukje van ons loon in om werk te gaan doen wat ontzettend belangrijk is. Daar staken wij voor."

Steeds minder aantrekkelijk

Frederique is nog leerling op de afdeling CRN en de arbeidsvoorwaarden zijn volgens haar niet heel gunstig. "Het zorgt er wel steeds meer voor dat je gaat bedenken van: waarom wil ik eigenlijk in de zorg werken als het zo doorgaat? Het is steeds minder aantrekkelijk. Je moet echt passie voor je vak hebben." Voor Frederique is haar motivatie duidelijk. "Ik vind het heel belangrijk om mensen te kunnen helpen."
Vastberaden actievoerders in Deventer Ziekenhuis: "Niemand kiest hier meer voor"

Verantwoordelijkheid dragen

"We begrijpen goed dat zij strijden voor een goede cao. We kunnen er alleen maar achter staan dat ze dit gezamenlijk doen," aldus Desiree Creemers, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Deventer Ziekenhuis. De voorzitter wil benadrukken dat ze het prettig vindt dat er goed overleg is geweest met de actievoerders, waardoor de patiëntenzorg zo min mogelijk is belast. "Onze medewerkers staan voor de patiënten, maar ook voor een goede cao."
"Aan de ene kant moeten we als werkgevers een goede cao hebben voor onze werknemers, maar aan de andere kant moeten we ook onze verantwoordelijkheid blijven dragen als ziekenhuisbestuurders. We moeten ervoor zorgen dat we klaar zijn voor de zorgopgave," legt Creemers uit. "We moeten in staat zijn om ook de komende paar jaar investeringen te kunnen doen en de salarissen te kunnen blijven betalen. Dat we als ziekenhuis kunnen doen wat we moeten doen."

Volgende actiedag

"Of de eisen van de actievoerders reëel zijn, moet je denk ik niet aan mij vragen", zegt de voorzitter. "Wij vinden als werkgevers dat het een goed loonbod is. De actievoerders vinden wat anders. Dat is hun goed recht. Goed recht om actie te voeren en een goed recht om hier vandaag te staan.
Judith en Frederique zijn vastberaden om door te gaan met actievoeren. "We vragen absoluut niet het onderste uit de kan. Dat is ook helemaal niet wat we willen, maar we moeten ook gewoon beter gewaardeerd worden om het een toekomst te kunnen geven", stelt Judith. "Mocht er niets veranderen dan zien we elkaar terug op de volgende actiedag."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.